„Ljubav prema vatanu je od imana“ (mevdu’ hadis)

sanel
By sanel

Priredio: Sead ef. Jasavić, prof.fikha
Imam Abdurrahman el-Sehavi rhm., kaže: Predaja: „Ljubav prema domovini je od imana“ – nisam nailazio na ovakav hadis, ali mu je značenje ispravno. (el-Mekasid el-Hasene, br.386., 1/297.)

Imam el-‘Adžluni rhm., kaže: Za predaju: „Ljubav prema domovini je od imana“ – imam el-Sagani rhm., kaže da je el-mevdu’ – lažna i apokrifna, dok imam el-Sehavi rhm., u djelu el-Mekasid kaže: Nisam nailazio na ovakav hadis, ali mu je značenje ispravno. Imam el-Kari rhm., se nije složio sa njegovom konstatacijom da je značenje predaje ispravno rekavši: Svašta, nema nikakve veze između imana i ljubavi prema svome vatanu. (Pogledaj: Kešful-Hafa’, br.1102., 1/345.)

Šejh Ahmed b. Abdul-Kerim el-‘Amiri kaže: Predaja: „Ljubav prema domovini je od imana“ – ova predaja nije hadis. (Pogledaj: el-Džidd el-Hasis fi Bejani ma Lejse bi-Hadis, el-‘Amiri, br.125., 1/85.)

Imam Dželaluddin el-Sujuti rhm., kaže: Predaja: „Ljubav prema domovini je od imana“ – nisam nailazio na ovakav hadis. (Pogledaj: el-Durer el-Muntesire fil-Ehadis el-Muštehire, 1/9., 1/197)

Imam el-Sagani rhm., kaže: U mevdu’ – izmišljene i apokrifne predaje spada i „Ljubav prema domovini je od imana“. (Pogledaj: Mevdu’atul-Sagani, 1/2.)

Imam Ali b. Sultan el-Kari rhm., kaže: Predaja: „Ljubav prema domovini je od imana“ – nema nikakva utemeljenja među hafizima hadisa! (Pogledaj: el-Masnu’ fi Ma’arifetil-Hadisil-Mevdu’, br.106., 1/91.)

Imam Muhammed Tahir el-Hindi el-Fetteni rhm., kaže: Predaja: „Ljubav prema domovini je od imana“ – nisam nailazio na ovakav hadis, ali mu je značenje ispravno. (Pogledaj: Tezkiretul-Mevdu’at, 1/11.)

Šejh Muhammed b. Derviš el-Hut kaže: Predaja: „Ljubav prema domovini je od imana“ – je lažni i izmišljeni hadis – mevdu’.“ (Pogledaj: Esnel-Metalib, br.551., 1/123.)

Šejh Sulejman b. Salih el-Harraši kaže: Predaja: „Ljubav prema domovini je od imana“ – je lažni i izmišljeni hadis – mevdu’. Ovu predaju imam el-Sagani spominje u svome djelu „Apokrifne predaje“ (el-Mevdu’at, br.81.), dok imam el-Sehavi rhm., kaže: Nisam nailazio na ovakav hadis (Pogledaj: el-Mekasid el-Haseneh, br.386.)

Šejh Nasiruddin Albani rhm., kaže: Ova predaja je izmišljena i lažna (mevdu’), što je potvrdio imam el-Sagani rhm., i ostali. Značenje ove predaje je također neispravno jer je ljubav prema zemlji poput ljubavi prema životu i imetku itd.. Sve te ljubavi su samom prirodom usađene u čovjeku pa se to neće smatrati nekom vrlinom, niti će se to smatrati nužnim dijelom imana. Svi ljudi vole svoju zemlju porijekla, i u tome se mu’mini i kafiri ne razlikuju! (Pogledaj: el-Silsila el-Da’ifa, br.36., 1/38.)

Share This Article