Davutoglu: Turska se protivi antisemitizmu, ali i agresivnoj politici Izraela

sanel
By sanel

Turska se protivi antisemitizmu, ali je uvijek glasno i jasno iznosila i svoj stav protiv ekspanzionističke politike i agresivnog stava Izraela, kazao je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa pismom grupe članova Američkog kongresa upućenom turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu povodom njegovih izjava o Izraelu.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka sa rumunjskim kolegom Titusom Corlateanom u Ankari, Davutoglu je kazao da su turske vlasti prenijele američkom državnom sekretaru Johnu Kerryu svoje stavove tokom Kerryeve posjete Turskoj. Šef turske diplomatije posjetio je i na činjenicu da je turski premijer jedan od lidera koji se najjasnije izjašnjavaju o antisemitizmu.

“U vezi sa ovakvim pitanjima, naš stav je uvijek jasan. Mi smo protiv antisemitizma. Uvijek smo glasno i jasno iskazivali naše stavove protiv ekspanzionističke politike i agresivnog stava Izraela. Nastavit ćemo tako i u budućnosti, neka niko ne sumnja u to. Dok je u Evropi bio holokaust, naša država je u zadnjih 600 godina bila utočište i sklonište mnogim Jevrejima. Naša vrata su otvorena za sve narode iz država u kojima se krše ljudska prava. Niko ne bi smio kritikovati Tursku kad je riječ o ovom pitanju, niti bi smio pravdati agresivnost Izraela”, rekao je on.

On je istakao kako Turska smatra da se palestinsko pitanje može riješiti u skladu sa “modelom dvodržavnog rješenja”, te poručio da će Turska nastaviti sa jasnim izražavanjem stavova o antisemitizmu.

(Anadolija)

Share This Article