Islamska ulema u Egiptu osuđuje građansku neposlušnost opozicije

sanel
By sanel

Otkako je stranka slobode i pravde iz redova Muslimanske braće došla na vlast u Egiptu, tamošnja oporba koju predvode bivši političari i dužnosnici međunarodnih institucija stalno pozivaju na građanski neposluh koji vlastima zadaje goleme probleme. Revolucija u Egiptu pored slobnode i demokracije donijela je niz problema. Sigurnost građana i imovine svedena je na niske grane, a privreda skoro da nikako ne funkcionira. Nerijetko dolazi do nestašica kruha i svih drugih životnih potrepština. Da kojim slučajem nije pomoći iz Zaljevskih zemalja, Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije situacija bi bila katastrofalna. Nema dana a da nema masovnih demonstracija i redovno neko pogine u njima.

Ovakvi natpisi na privrednim objektima svakodnevni su na kojima se javlja da zbog građanskoga neposluha objekt ne radi.
Događanja u Egiptu zabrinuli su i islamsku ulemu koja je počela oštro reagirati na pojave građanskoga neposluha. Među ulemom pojavila su se različita gledišta po tom pitanju.

Većina islamske uleme osuđuje ovakav način borbe za vlast. Ulema smatra da ovakva borba protiv vlasti vodi zemlju u propast, pogotovu kada je u pitanju Egipat čije vlasti i u mirovnom stanju teško skrbe životne potrebe 85 miliona stanovnika koji žive na uskom prostoru oko rijeke Nil.

Zagovornici demokratskih sloboda koje predvode bivši ministar vanjskih poslova i generalni tajnik Arapske Lige Amr Musa i bivši direktor međunarodne Agencije za Atomsku Energiju Muhammed Beradei građanski neposluh prema vlasti smatraju legitimnom političkom aktivnošću. Međutim većina egipatske uleme a naročito članovi Muslimanske braće i pripadnici Selefijskog pokreta smatraju ovu aktivnost nedopustivom po islamskim propisima. Oni smatraju da je dužnost vlasti da osiguraju skrb i posao državljanima makar i sredstvima koja se ne slažu da filozofijom zapadne demokracije.

Doktor Muhammed Rifet Osman profesor usporednog fikha na univerzitetu El-Ezher, član islamske Akademije znanosti i istraživanja i član Visokog vijeća islamske uleme tvrdi da je Mahatma Gandi prvi ustrojio ideju građanskoga neposluha protiv britanskih okupatora. U isto vrijeme u Indiji su umirale hiljade ljudi od gladi jer su im britanski okupatori uskraćivali pravo na rad i skrb. Za to dr. Rifet smatra da je najvažnije osigurati narodu kruh, pa tek onda slobodu.

Profesor usporednog fikha na univerzitetu El-Ezher Abdul Varis Osman također smatra da je prvenstvena dužnost vlasti osigurati posao i skrb građanima. On navodi primjer da je Božji poslanik Muhammed, alejhis-selam, bio najveći pobornik rada. Za njega je nedopustivo boriti se za ljudska demokratska prava drugim sredstvima osim radom.
Treći govornik na ovom skupu o problemu građanskog neposluha prof. dr. Ilham Muhammed Šahin navodi da je Kur’an izravno spomenuo i osudio neposluh i to u suri El-Hudžerat. On je neposluh nazvao zavjerom.

I četvrti govornik na Forumu dr. Ahmed Omer Hašim član Visokog vijeća islamske uleme govorio je o teškom grijehu prolijevanja egipatske krvi bez razlike kojoj vjeri pripadale žrtve i ugrožavanja stabilnosti i sigurnosti države i da svi oni koji pale fitilje nasilja i bezvlašća moraju snositi odgovornost.

(islamska-zajednica.hr)

Share This Article