Tunis dobio novu vladu

sanel
By sanel

Parlament Tunisa izglasao je povjerenje listi sa imenima članova kabineta koju je predložio premijer Tunisa Ali al-Ureyd, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Novi sastav kabineta premijera Ureyda u Ustavotvornoj skupštini Tunisa podržalo je 139 poslanika, 45 je bilo protiv, a 13 suzdržanih.

Glasanju u parlamentu je prisustvovalo 197 od mogućih 217 poslanika.

Premijer Ureyd je poslanicima izložio i smjernice i planove u budućem radu vlade, napomenuvši da će tokom rada ove vlade poseban naglasak biti stavljen na ekonomski napredak i sigurnost u zemlji. Istakao je da je formirao manji kabinet u odnosu na prethodni, te da je izabrao nepristrasne i kvalificirane ministre.

“Ciljevi i problemi koji su ispred nas vrlo su jasni. Moramo poduzeti sve potrebne mjere kako bismo spriječili širenje nasilja i terorizam. Učinit ćemo sve kako bi se krajem oktobra bez problema mogli održati izbori za parlament”, rekao je Ureyd.

Izjavio je da će vlada na čijem se čelu nalazi veliku pažnju posvetiti ekonomskom napretku zemlje.

“Moramo pokrenuti razvojne projekte koji su stali, ali i investicije kako bismo stvorili što veći broj novih radnih mjesta. Planiramo u skorije vrijeme otvoriti novih 1.250 radnih mjesta”, kazao je Ureyd.

Nakon što bivši premijer Tunisa Hammadi el-Cibali nije dobio podršku za formiranje vlade ekperata, ministar unutrašnjih poslova Tunisa i poslanik Partije Nahda Ali al-Ureyd zadužen je da formira novu državnu vladu.

(Anadolija)

Share This Article