Arapski ministri optužili Iran da potiče terorizam

sanel
By sanel

Arapski ministri unutrašnjih poslova okupljeni u srijedu u Rijadu optužili su Iran da pruža “logističku pomoć terorističkim operacijama” u Bahreinu i Jemenu.

Ministri su u saopćenju “žestoko osudili Iran koji pruža logističku pomoć terorističkim operacijama u Bahreinu i Jemenu” i odali počast sigurnosnim službama u obje zemlje koje su uništile ćelije i i otkrile opasne terorističke zavjere.

Vlasti u Bahreinu optužile su u februaru Iran da je obučavao, naoružavao i finansirao jednu “terorističku ćeliju” koja je trebalo da izvede akcije u kraljevstvu i koja je nedavno uništena, što je Teheran demantirao.

Jemen je u januaru objavio da je u Omanskom moru presretnut brod koji je dolazio iz Irana i koji je prevozio 40 tona oružja namijenjenog šiitskim pobunjenicima na sjeveru zemlje. Teheran je i ovo demantirao.

Saopćenje je pozvalo arapske zemlje da “pojačaju saradnju u domenu gonjenja terorista” i da ih izručuju zemljama koje ih traže.

Ministri su ocijenili kako je neophodno, “da bi se iskorijenio terorizam presušiti izvore finansiranja” organizacija koje su s njim povezane.

(Fena)

Share This Article