Abdullah Gul u Parlamentu Švedske: Reformisati međunarodni sistem

sanel
By sanel

Predsjednik Turske Abdullah Gul, u okviru posjete Švedskoj, danas se obratio poslanicima parlamenta te skandinavske zemlje poručivši da međunarodni sistem svakim danom pokazuje nove nedostatke i anomalije koje se moraju hitno riješiti, javio je dopisnik agencije Anadolija.

“Međutim, postojeće političke i ekonomske krize predstavljaju dobru priliku da se popravi globalno upravljane i jačanje međusobnih odnosa u svijetu. Ali moramo shvatiti da međunarodni sistem treba da se reformiše kako bismo svi zajedno dostigli veći stepen zdravog globalnog upravljanja”, istakao je Gul.

Izjavio je da je stoga potrebna strateška vizija i snažna politička volja kako bi se podržali demokratski procesi u svijetu.

“Teško je očekivati da Evropa, zatvorena u sebe i izolirana, postane globalni igrač. Takva Evropa ne može pametno upravljati ni Mediteranom. Zato je potrebno da vodimo dijalog i da imamo široku viziju. Evropska unija, koja se danas suočava sa ozbiljnim financijskim i ekonomskim problemima, treba sebi postaviti srednjoročnu i dugoročnu ekonomsku strategiju”, rekao je turski predsjednik.

Gul je kazao kako rast islamofobije, kao rezultata ekonomske krize u Evropi, ne smije ugroziti i dovesti u pitanje univerzalne vrijednosti na Starom kontinentu.

Predsjednik Parlamenta Švedske Per Westerberg izjavio je da Švedska ima tradicionalno dobre i stabilne odnose sa Turskom.

“U Turskoj posluje oko 250 švedskih firmi. Isto tako, oko 650 hiljada državljana Švedske godišnje posjeti Tursku”, kazao je Westerberg.

Obraćanju turskog predsjednika u švedskom parlamentu prisustovala je njegova supruga Hayrunnisa Gul, turski ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Egemen Bagis, ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt i mnogi drugi zvaničnici Turske i Švedske.

(Anadolija)

Share This Article