Intervju sa šejhom Nasir el Omerom

sanel
By sanel

Preveo: Denis Rizvić
HEYET Net: Kako gledate na stanje u Iraku nakon šest godina okupacije?

Šejh Nasir : Neka je hvala Allahu s.w.t, Gospodaru svjetova, svjedočim da nema boga sem Allaha s.w.t i svjedočim da je Muhammed s.a.w.s. njegov sluga i poslanik, neka Allah s.w.t blagoslovi njega, njegovu porodicu i njegove ashabe…

Na početku moga govora, zahvaljujem braći iz Organizacije muslimanskih učenjaka Iraka (AMSI) za njihovo povjerenje i za njihov poziv za ovaj intervju. Takođe vas pohvaljujem zbog vaših napora i stavova koji su još uvijek usmjereni na džihad protiv američko-iranske okupacije Iraka i na borbu protiv njihovih kolonijalnih projekata. Cijenjena moja braćo…
Šest godina je prošlo od iračke okupacije, što je dugi vremenski period, vrijeme koje je ispunjeno sa krvlju i suzama, u kojem je izgubljeno hiljade života i u kojem je uništena zemlja, infrastruktura, gdje se je Irak vratio stotinama godina nazad, kao da ne pripada ovom stoljeću. Težina uništavanja i terorizma, pljačkanja i razbojništava počinjenih od američkih okupacionih snaga i njihovih pomagača i saradnika je velika i radi se o sistematskom procesu.

Sve ovo je bazirano na (lažnim) argumentima i slabašnim izgovorima prijašnje američke administracije, sa njenim iritantnim lažima i akcijama bez srama i časti. Od početka okupacije pa do sada, Iračani žive u jednoj klimi straha, poniženja i izgladnjivanja, tako da i najveći neprijatelji bivšeg predsjednika SadDama Huseina sada žele da se on vrati, usljed žestine patnje u svakom aspektu njihovog života.
Navodni „raj američke demokratije“ nije ostvaren; sigurnost i stabilnost nije postignuta, ekonomski napredak nije postignut, čak ni osnovne životne potrepštine, poput hrane, odjeće i lijekova, nisu obezbjeđene!
To je jedna strana. S druge strane sektaštvo je postalo aktivno pod američkom okupacijom. Rad sektaških vođa i vojnika je u alijansi , vrlo jasnoj, sa američkim okupacionim snagama i namjera mu je da cilja na irački narod, ubijanje građana Iraka, čak i žena i djece, ubijanje simbola Iraka i njegovih vođa, uništavanje njegovih institucija i centara…Nema moći sem Allahove moći!

Ali i pored svega toga, uprkos šest godina okupacije, projekat američke hegemonije nad ovim regionom, počevši od Iraka, nije završen kao što je planiran od strane planera tog projekta. Zbog toga što su mudžahidi Iraka imali privilegiju da se odupru okupaciji, i čijim djelovanjem je spriječena i usporena njihova ekspanzija, širenje njihovog uticaja i prekrajanja političke mape u ovom dijelu svijeta. Međutim, nakon ovih dugih godina jedino mudžahidi- da ih Allah s.w.t nagradi- su još uvijek ustrajni u svom otporu. Oni nisu spustili svoje oružje, nisu pristali na uslove okupacije, i još uvijek nastoje postići velike ciljeve, povlačenje američkih snaga, poraz njihovih saveznika i agenata, sve dok Iračani sami ponovo ne zavladaju svojom zemljom, bez ikakve intervencije i uticaja stranaca.

HEYET Net: Šta je Iran dobio okupacijom Iraka?


Šejh Nasir:  Mislim da je Iran izvukao najviše koristi od američke okupacije Iraka. Kao što znamo, Irak i Iran su dugogodišnji neprijatelji i svi smo svjedočili  prvom ratu između Iraka i Irana koji je trajao više od osam godina. Američki okupatori su došli u našu zemlju i dali je na zlatnom pladnju Iranu, tako da je Irak postao mjesto snažne iranske prisutnosti u svim segmentima: od vojnog prisustva, u formama milicija odanih Iranu, preko prisustva
obavještajnih službi, te preko kontrole biznisa. Čak je došlo do toga, kao što smo čuli, da se državni poslovi i ekonomski ugovori u Basri zaključuju na perzijskom jeziku!

HEYET Net: Koje je vaše mišljenje o tome šta će se dogoditi u Iraku nakon američkog povlačenja iz gradova, ako se to ikako i desi ?


Šejh Nasir: Na osnovu onoga što se dosada dogodilo čini se da je američko „povlačenje“, ustvari, samo preraspoređivanje snaga. To kažem zbog toga jer je prisustvo američkih snaga u određenim dijelovima Iraka, u namjeri da se održi vojna kontrola nad zemljom, još uvijek vrlo čvrsto, zatim oni će upravljati unutrašnjim i vanjskim poslovima ove zemlje itd. Zbog toga ne vidim da postoji neki napredak, ili neka promjena, u ovoj njihovoj „idućoj fazi“ okupacije.

HEYET Net: Šta je opasnije: američka okupacija ili prodor Irana?

Šejh Nasir: Nema sumnje da je prodor i uticaj Irana opasniji i smrtonosniji nego američka okupacija. Jer, američka okupacija, bez obzira kako je nazivali ili koje poteze oni vukli- uvijek će biti strana i odbojna iračkom narodu. Veća prijetnja je iranska okupacija, jer je država Iran u blizini Iraka, sa ljudima i svojom zajednicom unutar Iraka koji se mogu iskoristiti  za neku vojnu akciju, ili pozvati na promjenu etničkog identiteta zemlje ili naše vjere. Takođe postoje snažne ekonomske ambicije, oni nisu skrivene, a to je projekt strateški važan za iranski režim: to je poznato kao „izvoz revolucije“, kako je to još objavio Homeini.

HEYET Net: Kakvo je vaše mišljenje o arapskoj ulozi u rješavanju ove krize?

Šejh Nasir: Mislim da su arapske i druge regionalne države imale negativnu ulogu od samog početka ove krize, i ako govorimo o poželjnim i jasnim strateškim ciljevima, one su trebale imati važnu ulogu u rješavanju ovog konflikta, ali , na nesreću, posljedice su ono što sada vidimo…

HEYET Net:  Kako vi ocjenjujete odobrenje džihadskih pokreta šejhu Dhariju da govori u njihovo ime?

Šejh Nasir:  Mi pozdravljamo te dobre inicijative i poteze od strane snaga džihada. Vjerujemo da svaki korak ka ujedinjavanju svih dijelova Pokreta otpora,  na jasnom zajedničkom putu, jesu pozitivni koraci koji se moraju poduzimati da bi se dostigli zajednički ciljevi: slobodni i ponosni muslimanski Irak.

HEYET Net: Koja je vaša poruka iračkim mudžahidima?

Šejh Nasir: Pozivam sve mudžahidske grupe da  djeluju u ime Allaha s.w.t, riječima i djelom, u skladu sa Njegovim naredbama. Njihov otpor okupatoru treba biti džihad radi Allahova s.w.t zadovoljstva. Moraju biti svjesni da ne smiju biti zavedeni od nekih, radi pojedinačnih ili regionalnih ciljeva. Moraju izbjegavati da miješaju zastave, da ne požuruju da rade djela koja nisu po standardima i zahtjevima šerijata, iako su namjere dobre i plemenite. Moraju težiti da se sastanu i ujedine, a  ne da otpor okupatoru oslabi zbog drugih konflikata, oko perifernih stvari.

Šejh prof. dr. Nasir ibn Sulejman ibn Muhammed el-Omer potiče iz plemena Benu Halid. Rođen je 1952. hidžretske godine u selu El-Meridisija, kod grada El-Burejda u pokrajini El-Kasim.  Završio je srednje obrazovanje 1390. godine po Hidžri, a diplomirao je na Fakultetu šerijata u Rijadu 1394. Magistrirao je 1979. na Fakultetu usulud-dina, odsjek Kur’an i kur’anske nauke, i doktorirao na istom  1984.

Share This Article