Igre bez granica na sirijskim granicama

sanel
By sanel

Možda je izgledalo da Bešar el-Esed ima bolje pozicije nakon trogodišnjeg sirijskog sukoba, kao što je bio slučaj i kada su njegove trupe prvog marta isjerale pobunjenike iz Jebruda, grada na libanskoj granici, no onda se iznenada otvorio novi front. Ovo se desilo na sjeverozapadu gdje su pobunjenici ove sedmice preuzeli od vladinih snaga granični prijelaz Kasab i obližnji istoimeni grad. 25. marta pobunjenici su dodatno napredovali prema gradu Salmi, nadajući se da će doći do svog prvog teritorijalnog izlaza na Mediteransko more.

Prijelaz Kasab je vitalna veza prema Turskoj za stanovništvo lojalno sirijskom režimu, a koje živi u sjeverozapadnoj priobalnoj oblasti koja je demografski centar alevija, manjinske sekte iz koje potiče vladajuća porodica Esed. Ovo područje je nastanjeno i mnogim drugim manjinama. U Kasabu uglavnom žive armenski kršćani, a ovaj grad je prije sukoba bio popularna turistička destinacija. Mnogi mještani su u strahu jer među lokalnim pobunjeničkim snagama ima dosta ekstremističkih odreda poput DžebhetuNusre koji druge sekte, a posebno alevije, vide kao otpadnike. Pobunjenička ofanziva od prošle godine u kojoj su zauzeli dvanaest sela prije nego su ponovo potisnuti, rezultirala je pogibijom dvije stotine osoba. Taj događaj je njujorški lobi Human rights watch-a (međunarodna organizacija koja prati kršenja ljudskih prava širom svijeta) osudio kao ratni zločin.

Režimski avioni i dalje bombarduju ovu oblast, a borbe se nastavljaju. Pobunjenici, čiji je cilj Qardaha, rodno selo Bešara El-Eseda, teško će dalje napredovati jer je područje dobro branjeno od strane vojske i lokalnih odreda Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF), paravojne mreže na nivou cijele zemlje lojalne režimu. No, Esed je izgubio rođaka u ovoj ofanzivi. 23. marta, Hilal el-Esed, predsjednikov rođak i jedan od lidera Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF) je ubijen, navodno od strane pobunjeničkog projektila koji je pogodio zgradu u kojoj je u tom trenutku boravio.

Dok se borbe i međusobna preuzimanja teritorija nastavljaju, mapa ispod pokazuje trenutno stanje što se tiče kontrole devetnaest sirijskih graničnih prijelaza kao i teritorija unutar same države.

 

Preveo: Nermin Spahić

The Economist

Share This Article