Afganistan: izvještaji izgubljenog rata 2

sanel
By sanel
Pripremio: Denis Rizvić
Početkom jula 2009.godine američka vojska, uz pomoć svojih NATO saveznika i “afganistanske vojske i policije” pokrenula je najveću ofanzivu na talibane od početka agresije na Afganistan 2001.godine. Ovo su neki izvještaji koji govore o toku te ofanzive….
 
Strahote borbi u Afganistanu
Izvor: Tom Mullen, Evening Chronicle
Krv i prašina su poprskali lica njegovih saboraca,a vojnik Anthony Matthews nastojao je da ignorira njihove vriskove. Oglušio od eksplozije talibanske rakete koja je eksplodirala samo nekoliko metara dalje, vojnik je znao da mora reagovati brzo. Pogledao je u svog prijatelja, koji je bio gadno ranjen, prije nego što je uzvratio paljbu na neprijatelja kojeg nije vidio.
Meci su fijukali oko njegovih ušiju kada je vojnik Matthews shvatio da je i on takođe pogođen, boreći se sa bolom kad je vidio svoju nogu i hlače natopljene krvlju. Nakon što si je ukazao prvu pomoć, omotao je prvi zavoj oko noge svoga ranjenog prijatelja, dok su se jauci agonije širili okolo. Duboko u strahotama provincije Helmand, ovo je bila operacija „Panterova pandža“, njakrvavija bitka za britanske trupe u ratu u Afganistanu.
20-godišnjak iz Dunstona, Gateshead, svjedočio je o užasnim borbama ovog mjeseca u kojima je poginulo već više od 15 britanskih vojnika. Njegov bliski prijatelj Christopher Whiteside je jedna od tih žrtava, zajedno sa 8 vojnika ubijenih toga dana.
On kaže:“ Ne može mnogo ljudi ispričati priču o ranjavanju granatom. Ja sam jedan od tih sretnih. Izišli smo iz naselja koje smo zauzeli, i bile su tri linije koje smo koristili kao zaklon. Moji drugovi su bili oko mene, sa svake strane, i sljedeće čega se sjećam da sam čuo veliki prasak. Prašina i prljavština je bila na njihovim licima i vrištali su. Bilo je to poput scena u filmu „Spašavanje vojnika Ryana“. Nisam ništa čuo.Pogledao sam u prijatelja i vidio sam da je teško ranjen. Spustio sam pogled i pogledao u svoju nogu. Hlače su mi bile razderane. Stavio sam prvi zavoj i istovremeno sam pucao.“
Samo dan prije, bio je u patroli, iza tenka koji je naletio na IED. On kaže:“ Niko nije ubijen niti teže ranjen toga dana, što je čudo. Tenk se prevrnuo na stranu i razmrskao u komadiće. Poslije toga je došao tim i osigurao područje. Tamo je pravi rat. Jedanput od jutra do mraka smo napredovali smao 800m. U stalnom smo kontaktu sa neprijateljem.“
 
 
Američki veterani: ‘Afganistan teži od Iraka’
Izvor: IOL

“Borbe su znatno uspješnije, elastičniji je otpor”, žale se američki veterani iz rata u Iraku na žestinu misije u Afganistanu.
“To su dva potpuno različita svijeta”, izjavio je marinski narednik Jacob Tambunga, koji je nedavno premješten u Helmand, nemirnu južnu afganistansku pokrajinu.
“U Iraku pucaju na vas i pobjegnu”, rekao je Tambunga, koji se borio u najsmrtonosnijem iračkom otporu, u tzv. “Suni trouglu smrti”.
”Ovi momci se zbiju okolo i manevrišu”, kaže Tambunga.
Britanski vojnik je ubijen prilikom eksplozije bombe u subotu, 25. jula, u Helmandu, i na taj način postao 20. Britanac koji je poginuo ovog mjeseca u Afganistanu.
Hiljade britanskih i američkih vojnika izvode veliku ofanzivu u Helmandu, jakom uporištu talibana.
U svojim prvim danima u Helmandu Tambunga je prošao kroz tri zasjede, od kojih je svaka trajala koliko i najduža borba u Iraku.
Vojni gubici Zapada dostigli su rekord u Afganistanu. Najmanje 66 vojnika NATO trupa je ubijeno samo tokom ovog mjeseca.
Više od 30 američkih vojnika ubijeno je u prve tri sedmice jula, najsmrtonosnijem mjesecu za međunarodne snage od početka invazije 2001. godine.
Nezavisna internet stranica www.icasualties.org koja bilježi vojne gubitke, navodi da je 223 strana vojnika ubijeno u Afganistanu tokom ove godine.
Talibani, koji su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. godine, kada su ih Amerikanci prognali, pokrenuli su dugotrajni gerilski rat protiv SAD-a i vlade Hamida Karzaija, kojeg podržavaju vlade Zapada.
Preko 1.270 stranih vojnika je ubijeno, a hiljade drugih ranjeno od početka rata s talibanima 2001. godine.
Američki marinici kažu da su otkrili iznenađujuću taktičku obučenost talibana koju su oni sami učili u pješadijskoj školi.
“Jedna grupa talibana će neprekidno pucati na vas tako da morate držati pognutu glavu dok druga grupa manevriše oko vas pokušavajući da vas ubije”, izjavio je poručnik Brandon Tritle.
“To i mi radimo.”
Poručnik Jason Lynd se slaže: “Oni nam dolaze s boka, mi njima dolazimo s boka, to je poput šahovskih poteza.”
Talibani izgleda nemaju pristup velikim artiljerijskim granatama i drugoj moćnoj vojnoj municiji.
“Da imaju bolje oružje mi bismo zaista bili u pravoj nevolji”, izjavio je mlađi desetar Vazgen Matevosyan.
Većina marinaca vjeruje da su talibani svoj nedostatak u naoružanju nadoknadili dobrom taktikom, čak upotrebljavajući “informativne operacije” i dezinformacije.
Znajući da marinci prisluškuju njihove dvosmjerne komunikacije talibani opisuju lažne lokacije zasjeda i bombi.
“Oni nisu glupi”, tvrdi mlađi desetar Frank Hegel.
“Možemo reći da oni razumiju stvari, i ne prave iste greške dvaput.”

 
Talibanska „Čelična mreža“
Izvor: IOL
Insistirajući da je masivna američka ofanziva bezuspješna, talibani su počeli svoju vlastitu kontraofanzivu. „ Mi smo promijenili našu strategiju da bi se usprostavili novoj američkoj ofanzivi u Helmandu, Uruzganu i Kandaharu, i, ako Allah da, strane snage će doživjeti poraz“, izjavio je viši talibanski komandir Jusuf Ahmedi za IslamOnline.net.
Glavni fokus nove ofanzive jeste Uruzgan, dom talibanskog vođe mulla Omara, i Helmand, dom afganistanskog „predsjednika“ Hamida Karzaija. Ahmedi je rekao da se neće frontalno suprostaviti američkim snagama. „ Nastavićemo da ciljamo invazione snage sa minama, detoniranjem bombi i gerilskim napadima, koji su uvijek uspješni u ratu sa većim neprijateljem“, kaže on.
„Mi možemo opsjedati invazione snage, ali to ne bi bilo uspješno zbog zračnih napada. Zbog toga preferiramo taktiku „udari i povuci se“. Talibanski komandir kaže da njihova kontraofanziva, koju su nazvali „Čelična mreža“ nije ograničena samo na južna područja. „ Svoje aktivnosti smo proširili na sjeveroistočne, zapadne i sjeverne dijelove Afganistana, u namjeri da zaokupimo  strane trupe i onemogućimo pojačanja za njihove kolege na jugu.“ Talibanski komandir kaže da im snage bivšeg premijera, Gulbudina Hikmetjara, pomažu u sjeveroističnim područjima, koja su uporišta njegovih gerilaca.
„Nova ofanziva nije ništa drugo nego kockanje, posebno u Helmandu, koje je bilo jako uporište talibana i koje se čini jednim od najtvrđih ratnih zona za strane trupe“, kaže novinar iz Kandahara Noor Zaman Achakzai za IOL.
Achazai je insistirao da historijski Helmand nikad nije bio pokoren. Napomenuo je da tu postoji staro groblje britanskih vojnika, koji su došli da pokore Helmand prije jednog stoljeća.
„Mjeseci nisu dovoljno da se očisti ovo područje od talibana zbog samog okoliša. Strane trupe bi morale da unište hiljade pećina u planinama Helmanda, za što trebaju godine, a ne mjeseci“, kaže on.

Objavljeni skriveni troškovi rata u Afganistanu
Izvor: IslamOnline

Troškovi britanske vojne misije u Afganistanu su premašili 12 milijardi funti, procjena je koju je u ponedjeljak objavio “Independent”.
Objavljena procjena u nedjelju otkriva da su “skriveni troškovi” rata od 2001. godine toliki da bi se moglo dati po 190 funti svakom čovjeku, ženi i djetetu u Velikoj Britaniji. Račun je uvećan nizom troškova, uključujući više od 700 miliona funti na hitne porudžbe opreme, 2.300 funti “operativnog bonusa” za hiljade vojnika, i štaviše za izdašne doplatke civilnim službenicima privremeno postavljenim na dužnost. Do sredine 2010. godine Ministarstvo odbrane će potrošiti više od 9 milijardi funti na “Operaciju Herrick”, multinacionalnu afganistansku kampanju.
Iako proračuni Ministarstva odbrane pokrivaju troškove logistike, poput plata, opreme i prijevoza, oni ne otkrivaju “skrivene” troškove rata poput podrške povrijeđenim vojnicima, veteranima i porodicama osoba poginulih u ratu. Stručnjaci odbrane procjenjuju da do polovine troškova novih isplata naknada i socijalne pomoći će se izravno pripisati kampanji u Afganistanu.
Brojke Ministarstva odbrane pokazuju da najmanje 218 vojnika pati od povreda koje su im promijenile život samo od aprila 2006., i da je više od 50 članova osoblja podvrgnuto amputaciji, 53 je ozbiljno povrijeđeno u Afganistanu od 2006. do 2007. MO ima prijavljene 214 žrtve tokom “Operacije Herrick” od 2001. godine.
U periodu od 2006-08, 34 člana misije Velike Britanije u Afganistanu su liječena u bolnici iz psihijatrijskih razloga, a za 414 je ocijenjeno da imaju psihološke poremećaje po povratku u Britaniju.
Žrtve doprinose tome da MO godišnje potroši više od milijardu funti na ratne penzije veteranima i njihovim porodicama. Supružnik ubijenog člana oružanih snaga koji je ubijen u akciji prima 100 funti sedmično.
Procjena dodaje da bi suma bila dovoljna da se osnuju 23 nove bolnice. U drugom proračunu stoji da bi se moglo za taj iznos platiti 60.000 novih nastavnika i 77.000 medicinskih sestara.
Britanski poreski obveznici direktno finansiraju 12 milijardi funti, od kojih se većina protivi ratu i njihov broj lagano je u porastu, a u isto vrijeme vlada najavljuje nastavak borbi, uprkos napadima talibana i vrlo važnim izborima od 20. avgusta.
Brojke isključuju milione funti koje se ulažu svake godine u obnovu Afganistana od strane britanskih dobrotvornih i nevladinih organizacija.
Jedan od troškova, kako je naglašeno u izvještaju, odnosi se na 230 miliona funti visokih troškova Foreign Officea (FCO) utrošenih na afganistansku kampanju samo od 2006. godine. Više od trećine navedene sume utrošeno je na operaciju pod imenom “Fondovi strateškog programa: Protivudarac narkoticima”. Kampanja je organizirana dok je u ratom opustošenom Afganistanu cvijetala proizvodnja opijuma dostižući povećanje od 150 % nakon što je zbačena talibanska vlada.
Šefovi Ministarstva odbrane također plaćaju kako bi prikrili smrt i ranjavanja civila u Afganistanu. “Independent” procjenjuje da je ukupan broj afganistanskih civila ubijenih u sukobu oko 30.000, dok aktivisti upozoravaju da “kolateralna šteta” koalicionih aktivnosti slabi lokalnu podršku.
Kampanja je postala sve nepopularnija zbog podizanja broja žrtava, naročito britanske žrtve koje su tokom ovog mjeseca nadvisile one tokom rata u Iraku, što je i postao najkrvaviji mjesec za britanske vojnike od 2001. godine.
U međuvremenu, šefovi britanske vojske traže još više helikoptera i oklopnih vozila kako bi smanjili žrtve. Međutim, premijer Gordon Brown navodi da misija ima potrebne resurse.
12 milijardi £
Ukupni troškovi kampanje u Afganistanu od 2001. godine.
400%
Povećanje potrošnje Ministarstva odbrane na sukob u Afganistanu, 2006/07. do 2009/10.
30.000
Procjena broja ubijenih civila u Afganistanu kao rezultat sukoba.
189
Broj ubijenog Britanaca u Afganistanu od 2001. godine. Najnovija smrt potvrđena je u subotu.
150%
Povećanje proizvodnje opijuma u Afganistanu od pada talibanskog režima, 2001-07.
100 £
Prosječna sedmična ratna penzija na koju imaju pravo udovice/udovci.
4 miliona
Ispaljenih metaka od strane britanskih snaga u Helmandu, od augusta 2006. do septembra 2007. godine
 

Talibani izdali priručnik za svoje borce
Izvor: Antiwar
 
Knjižica ima 13 poglavlja i 67 kratkih članaka, koji sadrže pravila i norme po kojima njihovi borci moraju postupati.

Između ostalog, u priručniku se naređuje limitiranje samoubilačkih napada i izbjegavanje civilnih žrtava.

Kako izvještava El-Džezirin dopisnik iz Kabula, James Bays, svaki borac je dobio ovu knjižicu, koja nosi naslov „Pravilnik za mudžahide Islamskih Emirata Afganistana“.

Knjižica, također, donekle rasvjetljava način organizacije, strukturu i ciljeve talibana.

Naime, zabranjuje se osnivanje novih grupacija, a već postojećim se naređuje udruživanje pod jednu, zajedničku komandu. U protivnom će biti razoružane i raspuštene.

U priručniku se nalaze i jasne smjernice o postupanju prema zarobljenicima.
Naređuje se lijepo ophođenje prema zarobljenicima, te se zabranjuje traženje otkupnine za njihovo oslobađanje.

Odluku o tome da li da se izvrši razmjena zarobljenika ili njegovo puštanje na slobodu uz jake garancije može donijeti isključivo provincijski guverner.

Odluku o eventualnoj egzekuciji zarobljenika donosit će isključivo Imam (Mulla Omar) ili njegov zamjenik.

Ključni citati

„Kad god se neki zvaničnik, vojnik, ili poslušnik izdajničke vlade nađe u vašem zatočeništvu ne smije mu biti nanijeta nikakva šteta.“

„Odluku o tome da li da se pristupi razmjeni zatvorenika ili pak da se taj zatvorenik pusti na slobodu uz jake garancije donosi isključivo provincijski guverner. Oslobađanje zatvorenika u zamjenu za novac je strogo zabranjeno.“

„Ako je zatvorenik upravnik, komandant, guverner distrikta ili više od toga, odluku o njegovoj egzekuciji ili pomilovanju i oslobađanju donijet će isključivo Imam ili njegov zamjenik.“

„Guverneri, provincijski komandanti i lokalni komandanti, kao i svaki mudžahid, moraju uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi izbjegli smrt ili ranjavanje civila, kao i nanošenje štete njegovoj imovini. O tome treba voditi veliku brigu.“
„Samoubilački napadi treba da se izvode isključivo na velike i važne mete.“

„Osnivanje novih mudžahidskih grupacija je zabranjeno. Ako se neka neslužbena grupacija odbije pridružiti zajedničkoj komandi ista treba da bude razoružana i raspuštena.“

“Mudžahidi moraju da se ponašaju lijepo prema domaćem stanovništvu kako bi zadobili njihove simpatije. Mudžahid mora da izbjegava svaki vid diskriminacije, bilo da je ona bazirana na plemenskoj, jezičkoj, ili geografskoj osnovi.”

Share This Article