Haški tribunal i fenomen zvani ”Dodik”

sanel
By sanel

U odbranu zločinca Karadžića konačno je stao njegov nasljednik, predsjednik RS-a Milorad Dodik. Nije nista čudno u tome, „braća“ se moraju pomagati, pa makar i u pravdanju zločina. Ne čudi ni sto je Dodik optužio Aliju Izetbegovića da je počeo rat 1992. godine, jer je htio unitarnu državu u kojoj bi glavnu riječ  vodili Bošnjaci, a samim tim se pobojao i islamizacije Bosne i Hercegovine. Šokantno je što je naveo da Radovan Karadžić nikada nije prijetio izazivanjem rata.

Pa, podsjetila bih Dodika da pogleda videozapis(e) snimljene u Republičkoj Skupštini krajem 1991. godine, kada taj isti zločinac prijeti nestankom muslimana i odvođenjem Bosne i Hercegovine u „istu autostradu pakla i stradanja kojom su krenule Slovenija i Hrvatska“ (Tako je govorio Karadžić tih dana).

Ko je ovdje lud? Zar su muslimani sami sebe napadali i ubijali? Po njihovim tvrdnjma jesu.

Isti taj zločinac je rekao da granate ispaljene na sarajevsku pijacu Markale nisu ispaljene sa srpskih teritorija iako su svjetski stručnjaci iz oblasti ratovanja dokazali da jesu.

Te iste granate su ubile na desetine građana Sarajeva, gdje je od ukupnog broja žrtava, čak 10% djece. Zar su se i oni ubijali sami? Da nisu slučajno bili bombaši samoubice? Vjerovatno ce doći na red i tvrdnje, kako je famozna „Bijela Al-Kaida“ imala ulogu i u genocidu nad Bošnjacima. Ko je izvšio zločine u ostalim gradovima BiH?

Zatim je Dodik naveo da nije bilo nikakvih zločinačkih poduhvata, niti je počinjen ijedan zločin od strane Vojske RS-a, oni su se samo branili. Ovo je i bio cilj pozivanja Dodika kao svjedoka odbrane od strane Karadžića. Očito je da je Dodik spalio ili ignoriše sve dokumente i videozapise o zločinima vojske RS-a, ne samo na podrucju BiH koja je najvise stradala, nego i na području Hrvatske, Crne Gore, Kosova, Slovenije, jer normalan čovjek ne bi mogao ovako nešto da govori. Ljudski je priznati pogrešku, makar ta pogreška bila  i ratni zločin, ispričati se žrtvama kao što su uradili Njemci, ispričavši se zbog nacističke ideologije, jer je to jedini način osptanka i suživota.

Dodik se mora vratiti u osnovnu školu da izučava historiju svoje vlastite zemlje, posebno period agresije, jer je pred tim istim Haškim Tribunalom dokazano pravnim sredstvima da je izvršena agresija na BiH. Ali, on ne priznaje BiH  kao svoju državu. Narušava njen teritorijalni i nacionalni integritet i prkosi svima, čak i međunarodnoj zajednici. Zar on nije prijatnja po nacionalnu sigurnost BIH? Možda bi SIPA trebala njega uhapsiti.

I dok Dodik prima lako zarađen novac svjedočenjem u Hagu, jer se svaki dan svjedočenja plaća, samo bih podsjetila na jednu, jednu ali vrijednu rečenicu iz filma oskarovca Danisa Tanovića „Ničija zemlja“, gdje lik kojeg glumi Branko Đurić (Čiki) u prepirci sa srpskim vojnikom (Nino) govori: “Vi Srbi ste pacifisti, Srbija do pacifika!“ Ovo je zaista pravi opis ovih i ovakvih ljudi.

Share This Article