Zašto je važno biti Bošnjak

sanel
By sanel

Piše: Muhamed Ikanović

U posljednje vrijeme rijetko se šta ozbiljnije dešavalo u ovoj državi a da muslimanski narod nije bio primoran da se štiti od napada i podvala, dokazuje nešto ili da nije prinuđen da se bori za svoja osnovna ljudska prava. Tako je i po pitanju predstojećeg popisa stanovništva u kojem se samo Bošnjacima postavlja zamka gdje mogu da naprave katastrofalnu grešku za svoju budućnost. Mi obični ljudi se pitamo: Kako je to moguće da našim političkim predstavnicima uspiju da promaknu takve krupne podvale? To je vjerovatno zbog toga što bošnjački narod još nema svoje istinske lidere ili su u pitanju pojedine prodane duše koje radi ličnih interesa prodaju svoj narod.

Najbitnije je biti Allahov istinski rob

Popis stanovništva uzrokovao je svakodnevne rasprave o tome kako treba da se izjasnimo. Pa tako pojedinci ne žele nizašta da mijenjaju to da su muslimani. Naravno, posmatrajući ono što nam poručuje Kur’an, uistinu je najvažnije da budemo istinski Allahovi robovi i to je jedina valuta koja će vrijediti na Sudnjem danu.

“…Najugledniji kod Allaha je  onaj koji Ga se najviše boji…” (El-Hudžurat, 13)

“Ibrahim nije bio ni jevrej ni kršćanin, već pravi vjernik, vjerovao je u Boga jednoga, i nije bio idolopoklonik.” (Ali Imran, 67)

“Reci: ‘Moj namaz, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika; to mi je naređeno i ja sam prvi musliman.” (El-En‘am, 162-163)

Ovo je osnova od koje treba da krećemo kada je u pitanju buđenje svijesti kod muslimana. Naravno, musliman se ne biva samo imenom nego ubjeđenjem, koje je sažeto u imanskim šartima i djelima koja potvrđuju pripadnost islamu, a od temeljnih su ona koja su sažeta u islamskim šartima. Na ovim temeljima treba da se gradi muslimanka zajednica ukoliko želi istinski prosperitet i uspjeh na oba svijeta. Kada je u pitanju ahiret, nećemo imati koristi od toga što smo Bosanci, Bošnjaci ili neko drugi.

Turska treba ostati samo majka

“Turska majko”, poznata je izreka koju ponavljamo već stotinama godina. Nas Bošnjake mnogo je obradovalo kada se Turska počela uveliko zalagati za naše interese i pomagati nam u svakom pogledu. Do tada, od pada Osmanskog carstva, mi muslimani bili smo jedno veliko jetimče koje je bilo prepušteno samo sebi. Sigurno je da sada mnogo lakše dišemo kada premijer Turske otvoreno uputi poruku cijelom svijetu da su Sarajevo i Istanbul braća blizanci. Roditelj je nešto posebno i veoma blisko stvorenje svakom živom biću, ali to mu ne daje pravo da njegov potomak bude alatka kojom on upravlja na daljinu i razmišlja njegovom glavom. Mi Bošnjaci mnogo dugujemo Turskoj, ali ne smijemo dozvoliti da oni upravljaju našim mozgovima i da nas smatraju potrošnim materijalom, kako se to nekada dešavalo u vrijeme Osmanskog carstva, pa smo na kraju i ostavljeni na cjedilu da sami spašavamo svoju glavu. Zato neka Turska ostane samo majka.

Bosna je naša jedina domovina

Mi imamo državu kakva god ona bila i koliko manjkavosti imala. Kada god osjetimo nezadovoljstvo time što živimo u ovoj državi, sjetimo se naroda koji nemaju svoju državu, učimo na primjeru Palestinaca. Koliko god bezvrijedno nama bilo to bosansko državljanstvo, znajmo da ima i onih koji nemaju državljanstvo. Gdje god otišli, mi ćemo biti stranci i jedino gdje se osjećamo kao domaći jeste baš u ovoj državi, Bosni i Hercegovini. Čak i kad sjedite ili stojite pored Kabe, vi ste Bošnjaci i ujedno stranci. U bilo kojoj zemlji da se zamjerite s “domaćim” savjetuje vam se da to zaboravite s obzirom da ste stranac jer država štiti svoje stanovnike. Pa ako mislili da se popis stanovništva ili bilo šta drugo ne tiče nas, ne zaboravimo da je to naša jedina domovina i sve što se u njoj dešava, tiče se svih nas. Otuda sve što je korisno za tvoj muslimanski narod, ne dvoumi se da to učiniš, jer je to i za korist tvoje djece. U jednoj od predaja, oko čije vjerodostojnosti su se razišli muhadisi, ali značenje je tačno, stoji: “Ne smatra se pripadnikom zajednice muslimana onaj ko ne pridaje pažnju stvarima koje se tiču te zajednice.”

Poteze uvjetuju pravila igre

Bez obzira na to da li imamo primjedbu na neke stvari u Ustavu naše domovine ili ne, mi igramo po pravilima koja su u njemu zacrtana. Pa ako mislimo da je biti Bošnjak ispravno ili ne, to je nešto što stoji u Ustavu naše zemlje. Pred nama je izbor da igramo po tim pravilima, a koja se ne krše s vjerom, ili da slijedimo neku ličnu filozofiju pa time štetimo i sebi, svojoj djeci i drugim muslimanima. Mnogo toga se veže za popis stanovništva kada je u pitanju raspodjela vlasti, a i druga prava muslimana na ovim prostorima. Šta nam znači ispravnost naše teorije ako iz ovog popisa srpsko stanovništvo izađe kao većinsko?! Da li ikada razmišljamo o emanetu prolivene muslimanske krvi na ovim prostorima? Predstojeći popis stanovništva nije nešto s čime se trebamo poigravati. Samo zamislite da ponovo doživimo da naša država bude u rukama onih koji su počinili genocid.

Napomena: Naša moralna obaveza je da se izjasnimo:

Nacionalnost: BOŠNJAK/INJA

Vjeroispovijest: ISLAMSKA

Jezik: BOSANSKI

 

Share This Article