Ničije Sarajevo

sanel
By sanel

Piše: mr. Semir Imamović

Naša stranka, koju vodi tzv. Denis Gratz, plasirala je još jednu kompleksašku ideju – da gradonačelnik Sarajeva postane Jakob Finci. Ideja je u skladu sa činjenicom da se tzv. Denis Gratz do prije nekoliko godina zvao muslimanskim imenom, a onda se postidio svoga porijekla, pa je predjenuo ime u stranjsko, da evropskije zvuči. I džaba što je predjenuo ime, kad se evo uz njegovo novo, stranjsko ime, uvijek provlači taj podatak da se zvao Šaban, Sadik, Mustafa ili nekako drukčije. I ova kandidatura Jakoba Fincija je u skladu sa ovim kompleksima, u stilu – zašto da gradonačelnik Sarajeva bude neko sa bosanskim imenom, makar i Stjepan Kljuić, kad je evropskije da to bude Jakob Finci?! Po istoj logici je Haris Silajdžić svojevremeno za ministra vanjskih poslova postavio Svena Alkalaja – samo zato jer je Jevrej – računajući da će na taj način našoj zemlji, a i sebi, priskrbiti neke poene. Sarajevski kompleksaši tako računaju da će Sarajevo više biti evropska metropola ako na čelu Grada bude jedan Jevrej. Čine to u ime navodne jednakosti tih par stotina Jevreja u BiH, a zapravo vrše diskriminaciju svih ostalih građana, koji ispadoše manje vrijedni. U protivnom, neko bi morao objasniti – a zašto baš Jakob Finci?! Čime je to on – a ako ne baš time što je Jevrej – „zadužio“ sve nas pa da pristanemo da bude gradonačelnik naše metropole?!

Što se tiče Jakoba Fincija, tog predratnog činovnika u nekoj firmi, ovaj problem je više nego očit. On je u svojoj poratnoj karijeri nabrao makar desetak važnih funkcija. U neko doba je bio prvi čovjek Agencije za državnu službu i Regulatorne agencije za komunikacije, dvije ponajvažnije agencije u državi. Niko tada nije pitao za sekularizam kad je židovski sveštenik bio odjenom na više državnih pozicija. Kao da u našoj zemlji nema sposobnih ljudi!? Ali, i tada, kao i sada, po srijedi su bili kompleksi manje vrijednosti, na osnovu kojih se mislilo da je postavljanje Jevreja na čelnu poziciju nešto što godi Americi i Zapadu, pa će nas bolje pripaziti ako mi posvjedočimo da smo manje vrijedniji od drugih.

Tako je i tzv. Denis Gratz, čim je predjenuo ime i prestao biti musliman, postao faktor, kolumnista, gost u raznim tv emisijama, i sl. A tako bi i Sarajevo, ako za gradonačelnika postavi Fincija, postalo više evropsko, a manje muslimansko. Zapravo važno je da nije muslimansko, a čije će biti nakon toga, sasvim je nevažno. Zato je projekat „Fincija za gradonačelnika“ zapravo projekat unižavanja muslimana u Sarajevu! Krajnji cilj je od Sarajeva stvoriti tzv. distrikt, kako bi Bošnjaci izgubili svoju metropolu, a Srbi i Hrvati dočekali „pad Sarajeva“. Postavljanje Fincija za gradonačelnika treba da javnost obikne na to da je Sarajevo – ničije. A Jakob Finci je najpodesnija ličnost za to, jer su mu bliži Srbi, nego Bošnjaci. Sjećamo se kako je prije sedam-osam godina na Krugu 99 promovirao opasnu ideju o raspisivanju referenduma o ustavnim promjenama, a čime bi se ostvario pravni okvir za derogiranje Referenduma iz 1992. i za otcjepljenje Republike Srpske.

Krug 99 se sada stavio u službu Fincijeve kampanje za gradonačelnika, što znači da Sarajevom opet pušu beogradski i izraelski vjetrovi. Nikada se taj navodni Sarajlija nije pridružio Sarajlijama u brojnim protestima protiv izraelskog genocida u Palestini. A kad se zna za javne i tajne veze Izraela i Republike Srpske, i kad se uvide te veze sa Jakobom Fincijem, onda je potpuno jasno da iza ove kandidature Jakoba Fincija za gradonačelnika Sarajeva stoje (veliko)srpski i izraelski interesi. Bio bi to izraelski gradonačelnik Sarajeva, jer je cilj i Izraela i Republike Srpske da u Sarajevu, kao i u Jerusalemu, muslimani postanu podstanari. A mi Bošnjaci, koliko god se odricali islama, svoje povijesti, svog vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta, i koliko god se pokušali dodvoriti Zapadu i našim istočnim i zapadnim ”komšijama”, nećemo dobiti njihovu naklonost, neće nas prestati gledati kao ljude drugog reda, kao strani (azijatski) faktor koji ovim prostorima nikako ne pripada (ko ne vjeruje u ove tvrdnje neka malo prosurfa srpskim i hrvatskim portalima i forumima), ili kako ih je davno opisao moderni utemeljitelj genocida nad Bošnjacima, Ivo Andrić, kao ”stenoviti zid između Bosne i zapadnog sveta, koji će islam potom još više proširiti i podići do takve moći da se i danas još, premda se odavno raspao, oseća, njegovo delovanje kao mračna linija razdvajanja koju nije moguće preći bez napora i opasnosti.” (Andrićeva doktorska disertacija, str. 39).

Saff br. 329.

Share This Article