Vrijednost posta i drugih dobrih djela u prvih deset dana mjeseca zul-hidžeta

Musaid
  1. Od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nema dana u kojima je dobro djelo Allahu draže od ovih”, tj. u prvih deset dana mjeseca zul-hidžeta. Ashabi upitaše: “Allahov Poslaniče, pa čak ni džihad na Allahovom putu?” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “Ni džihad na Allahovom putu, osim onog čovjeka koji ode (u džihad) sa svojim životom i imetkom i ništa od toga ne vrati nazad.” Buhari.

Dokumentacija hadisa

Bilježi ga Buhari, Fethul-Bari, 4/457.

Propisi, pouke i poruke

– Hadis ukazuje na vrijednost džihada i pojašnjava da i džihad ima različite stepene vrijednosti. Najveći i najvredniji oblik džihada jeste da čovjek na Allahovom putu žrtvuje svoj život i imetak.

– Neki vremenski periodi imaju veću prednost nad drugim periodima u godini.

– Period prvih deset dana mjeseca zul-hidžeta vredniji je od svih drugih dnevnih[1] perioda u toku godine.

– Nema kontradiktornosti između činjenice da je lijepo i pohvalno postiti prvih deset dana zul-hidžeta i poznate zabrane da se posti prvi dan Kurban-bajrama koji je ustvari deseti dan ovog mjeseca. Naime, tekst kojim se preporučuju dobra djela u ovih deset dana općenit je (ar. el-‘âm), a zabrana posta na prvi dan Kurban-bajrama specijalnog je karaktera (ar. el-hâs), tako da ona pobliže pojašnjava tekst koji je općenit. Dakle, lijepo je postiti samo prvih devet dana zul-hidžeta od kojih je zadnji dan Arefata (deveti dan).

 

_____________

Iz knjige “Radost pogleda” komentar djela “Rijadus-salihin”

Autor: Selim b. ‘Id el-Hilali

Preveo: Amir Durmić

Redaktura: Abdulvaris Ribo

Šerijatska recenzija: dr. Safet Kuduzović

 

 

Share This Article
Leave a comment