Na putu znanja

Musaid

Piše: Mr. Vedad Mustedanagić

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko krene putem znanja Allah mu olakša put do Dženneta” (Muslim, 2699). Krenuti putem znanja nikada nije kasno. Čovjek ne mora težiti tome da bude toliko učen da bi držao predavanja i pisao tekstove/knjige. Prvi cilj stjecanja znanja, kojem treba da stremi svaki čovjek, treba da bude otklanjanje vlastitog neznanja i usvajanje znanja koje će ga usmjeriti kako da živi u skladu sa islamskim principima. Podučiti sebe i svoju porodicu, to je najmanje što se može uraditi, zatim to proširiti na osobe koje poznaje i s kojima svakodnevno komunicira. Ponekad su osobe koje zvanično (na fakultetima ili halkama) nisu stjecale islamsko znanje vrsne daije za prenošenje znanja. Međutim, potrebno je poznavati načine stjecanja znanja kako bi se održao kontinuitet i kako se ne bi dogodilo da početnički entuzijazam ubrzo splasne. Na putu stjecanja znanja često se zna dogoditi da se početnik preoptereti materijom koju izučava tako da dođe do zasićenja i odustane, a ambicioznost koja je mogla biti iskorištena, ugasi se.

Kada je riječ o stjecanju znanja, uvijek su postojali naučni centri u kojima se stjecalo znanje i širilo dalje. Otuda se, kod nekih, uvriježilo mišljenje da se znanje može stjecati isključivo u takvim centrima, u našem slučaju da se mora otići van Bosne i Hercegovine da bi se naučilo nešto o vjeri. Međutim, određeni nivo znanja može se dosegnuti i u Bosni i Hercegovini, naročito sada kada je na bosanski prevedena temeljna literatura iz svih islamskih oblasti. Ponekad se stječe dojam da određeni islamski intelektualci, zbog toga što su orijentirani prema određenom pravcu razmišljanja, nemaju uvid u obim kako domaćih autorskih djela tako i djela koja su prevedena na bosanski jezik. Razlog za to krije se u činjenici da iza tih obimnih djela stoje imena intelektualaca čija se naučna misao ne podudara sa mišlju drugih islamskih intelektualaca. Društvene, političke ili ideološke podjele među ljudima ne treba da ostavljaju negativan trag na naučnoj misli. Ne smijemo sebi dozvoliti da odbacujemo neko djelo samo zato što dolazi iz pera nekoga ko nam se ne sviđa. Mi možemo osuđivati nečije postupke koji su u koliziji sa našim, ali to ne smije biti razlog da ne prihvatimo njegovo naučno djelo.

Savremeni život i naučna dostignuća omogućavaju čovjeku potpuno nove načine stjecanja znanja, a jedan od njih jeste putem interneta. Međutim, mnogi ljudi, bez obzira na to da li bili akademski obrazovani ili ne, skeptični su u pogledu takvog načina stjecanja islamskog znanja. Takav pristup i jeste problem ako čovjek nema nekoga ko će ga povesti i naučiti da se snalazi na raznim internet-platformama. Međutim ako mu bude pojašnjeno koja djela treba da čita i koje predavače treba da sluša, po kojem redoslijedu, internet može iskoristiti na pravi način. Naravno da je najbolje izučavati islamsko znanje uživo, pred ulemom, ali nemaju svi tu mogućnost.

Kada je riječ o upotrebi savremenih sredstava za stjecanje znanja, kao što su razni blogovi, društvene mreže, smatramo da je neophodno uputiti vam jedan savjet – ne provodite vrijeme u beskrajnim raspravama, čitajući objave koje odišu negativnošću, koje su pristrasne, zatim komentare tih objava, jer to rasplamsava mržnju, a u nepovrat odlazi dragocjeno vrijeme i nikakva se korist ne postiže. Imajte na umu da niko nikada nikoga nije uspio uvjeriti u nešto vrijeđajući ga i omalovažavajući preko komentara na društvenim mrežama. Student treba stalno da ima zdrave misli, da se ne opterećuje bespotrebnim pitanjima i dugim raspravama.

Stoga, svakom ko iskreno želi stjecati znanje treba da prihvati sljedeći savjet: Izdignite se iznad bilo kakvih podjela, budite muslimani! Možete preferirati neki način ili pravac tumačenja islama (kao što je primjetno i u ovom djelu), ali to vas ne smije odvesti u dvije krajnosti: da smatrate da je sve u tom pravcu konačna riječ islama i da ostale muslimane diskvalificirate. Čovjek se može pripisivati određenom mezhebu a da se dosljedno ne pridržava njegovih principa, dok u isto vrijeme onaj ko slijedi drugi pravac mišljenja može da bude bolji čovjek.

Izučavanje islamskog znanja je ibadet. Najbolje djelo nakon farzova jeste izučavati Allahovu vjeru. Slušanje predavanja ili čitanje zapravo je jedan od najvećih ibadeta. Ispuni svoje vrijeme izučavanjem Allahove vjere i osjetit ćeš velike blagodati i bereket u svom životu.

El-Asr, br. 108.

 

Share This Article
Leave a comment