Pohvalno je jednim putem ići na bajram-namaz a vraćati se drugim putem, a sve to kako bi se povećao broj mjesta na kojima se čini ibadet

Musaid

719. Džabir, radijallahu anhu, prenosi: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, išao bi na bajram-namaz jednim putem, a vraćao se drugim.” Buhari.

Dokumentacija hadisa

Bilježi ga Buhari, Fethul-Bari, 2/472.

Propisi, pouke i poruke

– Lijepo je da se na bajram-namaz odlazi jednim, a kući vraća drugim putem. Ovo važi i za imama – onoga ko predvodi namaz, i za muktedije – one koji ga slijede u namazu, tj. klanjače.

– Na Sudnjem danu i put će svjedočiti čovjeku da je činio dobra djela.[1]

  1. Od Ibn Omera, radijallahu anhuma, prenosi se da bi Poslanik pri odlasku išao putem po imenu Tarikuš-šedžera, a kada bi se vraćao, dolazio bi putem koji se zvao Tarikul-muarres. Kada bi ulazio u Mekku, ušao bi preko Senijjetul-ul’ja (Gornji izlaz), a kada bi izlazio iz nje, izlazio bi kroz Senijjetus-sufla (Donji izlaz). Muttefekun alejhi.

Dokumentacija hadisa

Bilježe ga Buhari, Fethul-Bari, 3/391, i Muslim, 1257.

Manje poznata značenja

            Tarikuš-šedžera – poznato mjesto koje se nalazi na putu iz Medine u Mekku. Kada bi se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zaputio u Mekku, krenuo bi tim putem, pa bi došao do Zul-hulejfe gdje bi i noćio.

Tarikul-muarres – mjesto u blizini Medine, bliže od spomenutog mjesta Tarikuš-šedžera.

Propisi, poruke i pouke

– Pohvalno je na hadž otići jednim putem, a vratiti se drugim, kako bi se povećao broj lokacija i puteva na kojima su se činila dobra djela.

_____________

Iz knjige “Radost pogleda” komentar djela “Rijadus-salihin”

Autor: Selim b. ‘Id el-Hilali

Preveo: Amir Durmić

Redaktura: Abdulvaris Ribo

Šerijatska recenzija: dr. Safet Kuduzović

 

[1] Ovaj se zaključak ne razumije iz citiranog hadisa. Autor ga je vjerovatno izveo iz nekih drugih šerijatskih tekstova, a Allah najbolje zna. (op. šer. rec.)

Share This Article
Leave a comment