Čovjek najljepše ćudi

Musaid

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je čovjek najboljeg morala i najljepše ćudi. Prema drugima se ophodio na najljepši način, a njegova blagost, milost i vedrina nisu imali premca. Uzvišeni je Allah rekao: “Samo Allahovom milošću, ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbježali bi se iz tvoje blizine” (Alu Imran, 159). Svevišnji Allah opisao ga je kratkom, ali izuzetno sadržajnom frazom, rekavši: “Ti si uistinu najljepše ćudi!” (El-Kalem, 4). Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “Uzvišeni Allah nije me poslao da ljudima otežavam niti da tragam za njihovim greškama i nedostacima, već me poslao da ih podučim i da im olakšam.” Također, u tom kontekstu, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Uistinu sam poslan kako bih upotpunio ljudsku plemenitost i ćudoređe.” (Muslim, 1478, Ahmed, 8952, i Bezzar, 8949)

Kada su Aišu, radijallahu anha, upitali o ahlaku Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ona je rekla: “Ahlak Allahovog Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, bio je Kur’an” (Muslim, 746). Ovim riječima htjela je kazati da se niko u tajnosti i javnosti nije dosljednije pridržavao kur’anskih normi i pravila od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i da niko Kur’an od njega nije više učio i o njemu više razmišljao.

Enes, radijallahu anhu, prenosi mnogo hadisa koji opisuju moral i ponašanje Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Između ostalog, to su sljedeći hadisi:

“Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je čovjek najljepšeg ponašanja.” (Buhari, 6203, i Muslim, 2150)

“Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je najbolji, najdarežljiviji i najhrabriji čovjek.” (Buhari, 6033, i Muslim, 2307)

“Deset godina služio sam Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, i nikada mi nije rekao ni ‘uh!’” (Buhari, 6038, i Muslim, 2309)

“Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, nije vrijeđao, nije bio bestidan niti je proklinjao.” (Buhari, 6031)

Abdullah b. Amr, radijallahu anhuma, kazuje: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije bio nekulturan niti bestidan, ni u govoru ni u ponašanju, već je govorio: ‘Najbolji od vas jest onaj najljepše naravi.’” (Buhari, 6035, i Muslim, 2321)

______________

Iz knjige:

Upoznaj Poslanika u nekoliko minuta

Naslov originala: اَلسِّيرَةُ النَّبَوِيَّةُ فيِ دَقَائِقٍ / Es-Sīretun-nebevijja fī dekāik

Autor: Dr. Nasir b. Musfir el-Kureši ez-Zehrani

Prijevod: Amir Durmić

Recenzija: Prof. dr. Zuhdija Hasanović i prof. dr. Fuad Sedić

Džabir, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista su mi od vas najdraži i sjedit će najbliže meni na Sudnjem danu oni koji su najljepšeg ponašanja.” (Buhari, 3759, i Tirmizi, 2018)

 

Share This Article
Leave a comment