Vjerovjesnikova, s.a.v.s., plemenitost i velikodušnost

Musaid

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio je najplemenitiji i najvelikodušniji čovjek, darežljiviji od blagog vjetra, koji konstantno i blago puše, pa donosi svekoliku korist, i toliko je mnogo dijelio da je svakome bilo jasno da se ne boji siromaštva: ko god bi od njega nešto zatražio, on bi mu to dao i nikada nikoga nije odbio. (Buhari, 6, 6034, 6036, i Muslim, 2308, 2311, 2312)

Lijepo obučen i elegantan

Kada bi se pojavio, cijelim svojim bićem zračio bi ljepotom, otmjenošću i elegancijom koja nije imala premca. Bera b. Azib, radijallahu anhu, rekao je: “Nisam vidio nikoga u crvenom ogrtaču a da je bio ljepši od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem” (Buhari, 5901, i Muslim, 2337). Ibn Abbas, radijallahu anhuma, kazao je: “Vidio sam da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nosio najljepše ogrtače.” (Ebu Davud, 4937)

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Allah je lijep i voli ljepotu.” (Muslim, 91)

Skromnost

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio je izuzetno skroman čovjek i zadovoljan onim što je posjedovao. Također, svojim je ashabima savjetovao da budu skromni i zadovoljni, i da se u svemu oslanjaju na Uzvišenog Allaha. Svome Gospodaru skrušeno bi se obraćao sljedećom dovom: “Allahu moj, molim Te da Muhammedovoj porodici podariš opskrbu koja im je dostatna!” (Buhari, 6460, i Muslim, 1055), tj. ni više ni manje od količine koja im je uistinu potrebna da zadovolje osnovne potrebe. Govorio je:

“Uspio je onaj ko primi islam i kojem bude podareno ono što mu je istinski neophodno i onaj koga Allah učini zadovoljnim sa onim što mu je dodijelio.” (Muslim, 1054)

“Ko od vas osvane siguran za svoj život, zdravog tijela i ima hrane za taj dan, tome kao da je dato sve dunjalučko bogatstvo.” (Tirmizi, 2346, i Ibn Madža, 4141)

“Pravo se bogatstvo ne ogleda u mnoštvu imetka, nego je pravo bogatstvo – bogatstvo duše.” (Buhari, 6446, i Muslim, 1051)

Kako se ponašao u svojoj kući

Poslanikovi, sallallahu alejhi ve sellem, ukućani, više od svih drugih, imali su priliku svjedočiti nenadmašnoj ljepoti njegovog morala i ponašanja, i odnosa prema drugima. Kada su Aišu, radijallahu anha, upitali šta je sve Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, radio u kući, odgovorila je: “Bavio se kućnim poslovima”, tj. bio na usluzi članovima svoje obitelji, “a kada bi nastupilo vrijeme namaza, on bi otišao na namaz u džamiju” (Buhari, 676). Ljudima je govorio: “Najbolji od vas jesu oni koji najbolje postupaju prema svojim porodicama, a ja se od svih vas najljepše ophodim prema svojoj porodici” (Tirmizi, 3895). Također, ljude je podučavao najsuptilnijim metodama koje imaju za cilj učvrstiti brak i odnose unutar porodice održati jakim i stabilnim. Jednom od svojih ashaba rekao je: “Kada god udijeliš sadaku, iskreno i iz želje da postigneš Allahovo zadovoljstvo, Allah će te zbog toga zasigurno nagraditi, pa čak i za zalogaj hrane koji staviš u usta svoje supruge.” (Buhari, 3936, i Muslim, 1628)

 

______________

Iz knjige:

Upoznaj Poslanika u nekoliko minuta

Naslov originala: اَلسِّيرَةُ النَّبَوِيَّةُ فيِ دَقَائِقٍ / Es-Sīretun-nebevijja fī dekāik

Autor: Dr. Nasir b. Musfir el-Kureši ez-Zehrani

Prijevod: Amir Durmić

Recenzija: Prof. dr. Zuhdija Hasanović i prof. dr. Fuad Sedić

 

Share This Article
Leave a comment