Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, vrline

Musaid

Svevišnji Allah odlikovao je Svoga Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, uzoritim ponašanjem i vrlinama u kojima je bio i ostao nedostižan. Između ostalog, radi se o sljedećem:

Najbogobojazniji

Na ovom svijetu, niko Svevišnjeg Allaha nije ljepše i potpunije obožavao od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem. U namazu je znao toliko dugo stajati da bi mu stopala otekla. Kada ga je Aiša, radijallahu anha, vidjela da na noćnom namazu stoji tako dugo, iznenađeno ga je upitala: “Allahov Poslaniče, zašto tako postupaš, a tebi su već oprošteni propusti koje si počinio i koje ćeš počiniti?”, on odgovori: “A zar da ne budem rob zahvalni?’” (Buhari, 4837, i Muslim, 2820)

Najbolji učitelj i pedagog

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Uzvišeni Allah nije me poslao da ljudima otežavam niti da tragam za njihovim greškama i nedostacima, već me poslao da ih podučim i da im olakšam” (Muslim, 1478). Govoreći o ljepoti Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, metoda podučavanja, plemeniti ashab Muavija b. Hakem, radijallahu anhu, rekao je: “Nikada, ni prije ni poslije njega, nisam vidio boljeg učitelja.” (Muslim, 537)

Najstidljiviji

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je stidljiv više nego djevica u svojoj odaji i drugim je muslimanima preporučivao ovo prelijepo svojstvo, podstičući ih da se njime ukrase i govoreći: “Stid donosi samo dobro!”, ”Stid je dio imana.” (Buhari, 9, 3562, 6117, i Muslim, 35, 37, 2320 )

Najmilostiviji čovjek

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio je čovjek najmilostivijeg srca i najsuptilnije duše, a ako znamo da je Svevišnji Allah suštinu cijele njegove misije i poslanice sažeo u sljedećem ajetu: “A tebe smo (Muhammede) samo kao milost svjetovima poslali!” (El-Enbija, 107), onda se tome nije ni čuditi. Također, govoreći o njegovom odnosu prema vjernicima, Uzvišeni je Allah o Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “…a prema vjernicima je blag i milostiv” (Et-Tevba, 128). Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, podsticao je muslimane da budu milostivi prema stvorenjima i u tom je kontekstu izrekao mnogo hadisa, a ovdje izdvajamo neke:

“Od svih Svojih robova, Allah će se smilovati onima koji su milostivi.” (Buhari, 1284, i Muslim, 923)

“Allah se neće smilovati onima koji nisu milostivi prema ljudima.” (Buhari, 7376, i Muslim, 2319)

“Allah je blag i voli blagost, i daje da se blagošću postigne ono što se ne može postići grubošću niti na bilo koji drugi način.” (Buhari, 6927, i Muslim, 2593)

 

______________

Iz knjige:

Upoznaj Poslanika u nekoliko minuta

Naslov originala: اَلسِّيرَةُ النَّبَوِيَّةُ فيِ دَقَائِقٍ / Es-Sīretun-nebevijja fī dekāik

Autor: Dr. Nasir b. Musfir el-Kureši ez-Zehrani

Prijevod: Amir Durmić

Recenzija: Prof. dr. Zuhdija Hasanović i prof. dr. Fuad Sedić

Share This Article
Leave a comment