Poslanikovo naslijeđe

Musaid

Amr b. Haris, radijallahu anhu, kazuje: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije nakon smrti ostavio ni zlatnika ni srebrenjaka, ni roba ni ropkinje. Ostavio je samo bijelu mazgu Bejdu, koju je jahao, svoje oružje i komad zemlje koji je uvakufio za putnike namjernike.” Aiša, radijallahu anha, pripovijeda: “Kada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, umro, u mojoj kući nije bilo ništa što bi živo biće moglo jesti, osim nešto malo ječma koji se nalazio na mojoj rafi.” Također, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Moja se zaostavština neće dijeliti mojim nasljednicima, makar se radilo i o jednom zlatniku ili srebrenjaku. Sve što sam ostavio iza sebe, više od onoga što je potrebno za izdržavanje mojih supruga i sredstava za finansiranje moga namještenika[1], računa se sadakom koju treba podijeliti.” Ima li išta čudnije od toga da Allahu najdraže stvorenje i najveličanstveniju ličnost u historiji čovječanstva zatekne smrt a njegov pancir još uvijek založen kod nekog jevreja kao garancija za trideset mjerica ječma koje je od njega za života pozajmio?!

Međutim, istinsko nasljedstvo Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, jeste Uputa sa kojom je došao, kao i svjetlost znanja i vjerovanja kojim je prosvijetlio dunjaluk, ali i cijeli kosmos. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Poslanici u nasljedstvo nisu ostavljali ni zlatnike ni srebrenjake, već su ostavljali znanje, pa ko ga uzme, uzeo je veliki udio u tom nasljedstvu.” (Buhari, 2776, 2916, 3097, 4461, Muslim, 1760, 2973, Ebu Davud, 3641, Tirmizi, 2682, i Ibn Madža, 223)

[1] Riječi: “moga namještenika”, odnose se ili na halifu muslimana ili na one ljude koji su radili na sakupljanju zekata, a ima i drugih mišljenja.

 

______________

Iz knjige:

Upoznaj Poslanika u nekoliko minuta

Naslov originala: اَلسِّيرَةُ النَّبَوِيَّةُ فيِ دَقَائِقٍ / Es-Sīretun-nebevijja fī dekāik

Autor: Dr. Nasir b. Musfir el-Kureši ez-Zehrani

Prijevod: Amir Durmić

Recenzija: Prof. dr. Zuhdija Hasanović i prof. dr. Fuad Sedić

Share This Article
Leave a comment