Odabir halife

Musaid

Uzvišeni je Allah, iz Svoje svekolike milosti, ashabima podario mudrost, zrelost i razboritost, tako da su odmah nakon smrti Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, po hitnom i kratkom postupku, pristupili izboru halife muslimana. Nakon sazivanja šure – savjetodavnog vijeća, brzo su Ebu Bekra es-Siddika, radijallahu anhu, izabrali za novog halifu i prisegnuli mu na vjernost. Vjernička srca rado su ga prihvatila i dragovoljno priznala za legitimnog vladara. Na najljepši i najpotpuniji način opravdao je povjerenje koje mu je ukazano, te je u narednom periodu vrlo uspješno predvodio muslimane, slijedeći stope i životni put Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. (Buhari, 3667, 3668)

Ćefini

Aiša, radijallahu anha, pripovijeda: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, umotan je u tri bijela pamučna platna, porijeklom iz Jemena, iz pokrajine Sehulijja, među kojima nije bilo ni košulje, a ni turbana.” (Buhari, 1264, i Muslim, 941)

Ukop

U srijedu navečer, u mrkloj noći, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ukopan je u sobi Aiše, radijallahu anha, na istom mjestu gdje je i umro. U vjerodostojnom hadisu potvrđeno je da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Uzvišeni Allah svakog vjerovjesnika usmrti na mjestu na kojem voli da bude ukopan.” Možemo li uopće i zamisliti tu noć u kojoj su ashabi, radijallahu anhum, zanoćili bez voljenog Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem? Kako li im je samo ta noć bila teška i mučna, i kako su samo sve to teško podnijeli! Fatima, radijallahu anha, od silne tuge za ocem, kazala je Enesu, radijallahu anhu: “Enese, kako ste imali duše da po Allahovom Poslaniku posipate prašinu?!” Ove riječi Fatima, radijallahu anha, izgovorila je jer je bila mnogo tužna zbog gubitka milog joj oca, pa joj je nagrtanje zemlje na Vjerovjesnikovo, sallallahu alejhi ve sellem, časno tijelo izgledalo kao neprimjeren postupak, jer je znala koliko su ashabi voljeli Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Enes, radijallahu anhu, na to joj ništa nije uzvratio jer je imao obzira prema njoj i teškom stanju u kojem se nalazi, iako je i njima samima bilo izuzetno teško ispuniti Poslanikovu, sallallahu alejhi ve sellem, naredbu i zakopati ga u zemlju. (Ahmed, 24333, Tirmizi, 1018, i Buhari, 4462)

Umro je u šezdeset trećoj godini života

Abdullah b. Abbas, radijallahu anhuma, rekao je: “Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, postao je poslanik u četrdesetoj…, a umro u šezdeset trećoj godini života.” Također, i Aiša, radijallahu anha, kazuje da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, umro kada je imao šezdeset tri godine. (Buhari, 3536, 3902, i Muslim, 2349, 2351)

 

______________

Iz knjige:

Upoznaj Poslanika u nekoliko minuta

Naslov originala: اَلسِّيرَةُ النَّبَوِيَّةُ فيِ دَقَائِقٍ / Es-Sīretun-nebevijja fī dekāik

Autor: Dr. Nasir b. Musfir el-Kureši ez-Zehrani

Prijevod: Amir Durmić

Recenzija: Prof. dr. Zuhdija Hasanović i prof. dr. Fuad Sedić

Share This Article
Leave a comment