Nagovještaji smrti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem

Musaid

Uzvišeni je Allah rekao: “Nijedan čovjek prije tebe nije bio besmrtan; ako ti umreš, zar će oni dovijeka živjeti?” (El-Enbija, 34); “Ti ćeš, zacijelo, umrijeti, a i oni će, također, pomrijeti” (Ez-Zumer, 30). Ovo su ajeti koji općenito govore o smrti i o činjenici da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, samo čovjek, a Svevišnji je Allah svakom čovjeku odredio smrt. Međutim, pred kraj Vjerovjesnikovog, sallallahu alejhi ve sellem, života, Uzvišeni je Allah objavio neke ajete koji su indirektno najavili njegovu skoru smrt, a to su:

“Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.” (El-Maida, 3)

“Kada Allahova pomoć i pobjeda dođu, i vidiš ljude kako u skupinama u Allahovu vjeru ulaze, ti veličaj Gospodara svoga, hvaleći Ga, i moli Ga da ti oprosti, On je uvijek pokajanje primao.” (En-Nasr, 1–3)

Također, nekoliko Vjerovjesnikovih, sallallahu alejhi ve sellem, postupaka indirektno je ukazivalo na blizinu njegovog rastanka sa ovim svijetom. Radilo se o sljedećem:

  1. Itikaf u trajanju od dvadeset dana

Za razliku od prethodnih godina, kada je u itikafu provodio po deset, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, u mjesecu ramazanu desete godine po Hidžri, u itikafu je proveo dvadeset dana. (Buhari, 2044)

  1. Džibril ga je preslušao Kur’an dva puta

Svake godine u mjesecu ramazanu melek Džibril dolazio je Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, koji bi pred njim jednom proučio cijeli Kur’an, međutim, ove godine to je učinio dva puta. O tome je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Džibril me svake godine Kur’an preslušavao jedanput, međutim, ove godine preslušao me dva puta i smatram da je to zbog toga što mi smrtni čas samo što nije nastupio.” (Buhari, 3624)

Riječ: “preslušavao”, znači da bi Džibril s njim Kur’an učio i s njim ga proučavao. Prvo bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učio Kur’an, a Džibril, alejhis-selam, slušao bi ga, a nakon toga Džibril, alejhis-selam, učio bi Kur’an, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preslušavao bi njega.

  1. Naglašavao je nužnost učenja i shvatanja propisa

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na hadžu je ustrajno ponavljao sljedeće riječi: “Naučite od mene kako se obavljaju obredi, jer ja ne znam da li ću nakon ove godine ikada više obaviti hadž.” (Muslim, 1297)

  1. Dova za šehide Uhuda

Početkom mjeseca safera jedanaeste hidžretske godine, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, otišao je podno brda Uhud i uputio dovu za šehide poginule u Bitki na Uhudu. Ukba b. Amir, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom otišao na mezarje na kojem su bili ukopani poginuli na Uhudu i nakon osam godina na tom je mjestu uputio dovu za njih, baš poput onoga koji se oprašta i od živih i od mrtvih.” (Buhari, 4042, i Muslim, 2296)

Riječi prenosioca: “koji se oprašta od živih”, znače da će uskoro umrijeti i da više među živima neće biti prisutan, a što se tiče riječi: “i mrtvih”, prenosilac je time htio kazati da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nakon tog dana više neće posjećivati mezare umrlih muslimana i upućivati za njih dove Allahu i moliti Ga da im oprosti i poveća stepene u Džennetu.

 

______________

Iz knjige:

Upoznaj Poslanika u nekoliko minuta

Naslov originala: اَلسِّيرَةُ النَّبَوِيَّةُ فيِ دَقَائِقٍ / Es-Sīretun-nebevijja fī dekāik

Autor: Dr. Nasir b. Musfir el-Kureši ez-Zehrani

Prijevod: Amir Durmić

Recenzija: Prof. dr. Zuhdija Hasanović i prof. dr. Fuad Sedić

Share This Article
Leave a comment