Bitka na Mu’ti i pogibija junaka

Musaid

U osmoj godini po Hidžri odigrala se teška Bitka na Mu’ti, koja je ražalostila muslimane i nanijela im veliku duševnu bol. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, lično je isplanirao pohod i opremio vojsku, koja je brojala oko tri hiljade boraca, a za vrhovnog zapovjednika imenovao je Zejda b. Harisu, radijallahu anhu. Putujući ka odredištu, saznaše da se Heraklije, poglavar Bizantinaca, ulogorio u blizini i da se pod njegovom komandom nalazi ogroman broj Bizantinaca, kao i isto toliko Arapa iz različitih klanova velikog arapskog plemena Kudaa. Kada su došli na odredište, muslimani su bili zatečeni i neugodno iznenađeni brojnošću neprijateljske vojske, međutim, oni u tom sukobu pokazaše nevjerovatnu hrabrost i junaštvo kao i neviđenu spremnost na žrtvovanje na Allahovom putu. Mnogi su muslimani tog dana poginuli i tako, uz Allahovu pomoć, stekli status šehida na Allahovom putu. Prije svega, poginuli su muslimanske vojskovođe Zejd b. Harisa, Džafer b. Ebu Talib, Abdullah b. Revaha, radijallahu anhum, da bi nakon njihove pogibije Uzvišeni Allah muslimane spasio iz te nezavidne situacije nakon što je zapovjedništvo nad vojskom preuzeo Halid b. Velid, poznat po nadimku Sejfullahil-meslul, Allahova isukana sablja, koji je nevjerovatnom vojnom vještinom i brilijantnom strategijom sačuvao muslimansku vojsku od velikih gubitaka. Mu’ta je lokacija na današnjoj teritoriji Kraljevine Jordan.
Uzvišeni Allah u Objavi je obavijestio Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, o detaljima ove bitke. Enes, radijallahu anhu, kazuje da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, obavijestio ljude o pogibiji Zejda, Džafera i Abdullaha b. Revahe i prije nego što će im ta vijest stići zvanično. Tom prilikom, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Zastavu je uzeo Zejd, pa je poginuo, zatim Džafer b. Ebu Talib, pa je poginuo, a onda Abdullah b. Revaha, pa je i on poginuo.” Tada su Vjerovjesnikove, sallallahu alejhi ve sellem, oči zasuzile, a onda je nastavio: “Zatim je zastavu uzela jedna od Allahovih sablji”, misleći na Halida b. Velida, radijallahu anhu, “pa im je Allah dao pobjedu.” (Buhari, 4261 i 3757)

Pohod na Zatus-Selasil

U ovoj godini Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poslao je Amra b. Asa, radijallahu anhu, na Zatus-Selasil, područje na sjeveru Arabije, na kojem je živjelo arapsko pleme Kudaa, koje je pomoglo Bizantincima u Bitki na Mu’ti, međutim, u toj vojnoj akciji muslimani nisu naišli ni na kakav otpor jer su se pripadnici ovog plemena, nakon što su čuli da dolazi muslimanska vojska, razbježali svuda naokolo. Amr b. As, radijallahu anhu, prenosi hadis u kojem potvrđuje da ga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, imenovao za glavnokomandujućeg u ovom pohodu, u kojem je učestvovao veliki broj najuglednijih ashaba, poput Ebu Bekra i Omera b. Hattaba, radijallahu anhuma. (Buhari, 3662, i Hakim, 4357)

 

________________

Iz knjige:

Upoznaj Poslanika u nekoliko minuta

Naslov originala: اَلسِّيرَةُ النَّبَوِيَّةُ فيِ دَقَائِقٍ / Es-Sīretun-nebevijja fī dekāik

Autor: Dr. Nasir b. Musfir el-Kureši ez-Zehrani

Prijevod: Amir Durmić

Recenzija: Prof. dr. Zuhdija Hasanović i prof. dr. Fuad Sedić

Share This Article
Leave a comment