Umijeće rada sa mladima

sanel
By sanel

Priredio: Mithad R. Ćeman, student Medinskog univerziteta

Tribina – Medina, 19. 1. 1431. / 5. 1. 2010. Na Islamskom univerzitetu u Medini održana je tribina na kojoj je učešće uzeo šejh dr. Ibrahim b. Abdullah ed-Duvejš koji je tom prilikom potvrdio da omladina današnjice živi na raskršću puteva, što znači da žive sa manjkom povjerenja prema generaciji starijih koji su zauzeli pozicije u većini preduzeća, tako da za omladinu nije ostalo mjesta, stoga je česta pojava da ne mogu naći radno mjesto bez obzira na stručnu spremu i kvalitet. Isto tako šejh je prisutnima skrenuo pažnju na neadekvatnu terminologiju prilikom komuniciranja sa mladima, poput postavljanja pitanja: ’’Gdje si bio!?’’, ’’Da li si to obavio!?’’, ’’Zašto si to uradio!?“. Ovakav način komuniciranja može se nazvati zlodjelom jer se prilikom ovakve komunikacije ’’ubija’’ ličnost kod suprotne strane. Ilustrativan primjer za ovu konstataciju nalazimo u u Poslanikovom, sallallahu alejhi ve sellem, sunnetu, kada je jedan mladić prišao Poslaniku i u prisustvu ashaba zatražio dozvolu da počini zinaluk. Čuvši to, ashabi su ga počeli koriti, međutim, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, utišao ih je i pozvao mladića da mu se približi. Kada mu je mladić prišao, Poslanik je počeo razgovarati sa njim, usmjeravajući postepeno konverzaciju u pravcu odvraćanja mladića od tog ružnog djela. Međutim, Poslanik se nije zadovoljio samo odvraćanjem od zla, nego je sve to krunisao svojim poslaničkim, plemenitim odgojem stavivši svoju ruku na mladićeva prsa i proučivši dovu u kojoj je molio Uzvišenog da pomogne mladiću u prevazilaženju problema sa nagonom i da mu podari čistoću srca. Dakle, Poslaniku je bio dovoljan samo jedan razgovor da ovog mladića odvrati od činjenja zla.

Nakon toga uvaženi šejh Ed-Duvejš naveo je šest stubova na kojima se gradi svaka ličnost, a to su: razum, vjera, znanje, zajednica, zanimanje i zdravlje.

U izgradnji svoje ličnosti i određivanju jasnog životnog cilja, neophodno je da mlad čovjek planira svoj put od početka. Skupina koja je bila najveći pomagač Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, jeste upravo omladina, što je dalo mogućnost našem Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da izgradi generaciju i to vodeću i jedinstvenu generaciju. I mi u današnjem kriznom vremenu, koje je puno raznih utjecaja i pritisaka – pri čemu smo uveliko zakazali na prvom temelju – a to je odgoj generacija na Kur’anu i sunnetu, moramo se vratiti na prvi izvor kako bismo vidjeli kako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odajao generaciju svoga vremena. Ukoliko pogledamo u siru Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, po pitanju saradnje sa mladima, ostat ćemo začuđeni u pogledu dvije stvari: prva se odnosi na veličinu njegove saradnje sa mladima, a druga na naš nemarni odnos u pogledu metodologije poslaničkog odgoja.

Prva stvar na koju se treba usredsrediti tokom saradnje sa mladima jeste kuća i porodica. U prirodi mladih ljudi jeste aktivnost, odnosno oni su eksplozija stvaralaštva i mogućnosti uprkos napuštanju odgajatelja.

Uvaženi šejh Ed-Duvejš smatra da odgoj, pored znanja, zahtijeva blagost i milost. U današnjem vremenu problem u ophođenju sa mladim ljudima predstavljaju, sasvim je moguće, stalna optuživanja i kritiziranja koja mladim ljudima upućuju njihovi očevi, majke, učitelji i univerzitetski profesori, što dovodi do toga da je današnja omladina buntovnička i nepokorna. Smilujte se današnjoj omladini jer ona živi u sjeni uzastopnih borbi i potresa. Ova čista srca će se možda otvoriti pred spletkama i licemjerstvom čovječanstva. I ne slušaj takve stvari jer nije dozvoljeno dizanje galame i prekoravanje, jer kako da očekujemo da se omladina veže za domovinu i ummet ako ih doživljavamo na takav način.

Uvaženi doktor Ed-Duvejš ukazao je na više načina u postizanju umijeća rada i sarađivanja sa mladima. Jedan od tih načina svakako je i agitiranje i podizanje njihovih zainteresiranosti u okviru njihovih mogućnosti i sposobnosti, a to će se postići isključivo ukazivanjem poštovanja mladima i uvažavanjem prilikom saradnje. Tokom razgovora sa njima treba upotrijebiti umijeće ubjeđivanja, ali i ukazati im povjerenje i pružiti mogućnost da pokažu svoje sposobnosti.

Šejh Ed-Duvejš upozorio je na pogubnost politike potčinjavanja, vrijeđanja i loma ličnosti i istakao da upravo to u omladini ”ubija”  osjećaj za čašću, naglašavajući obaveznost posvećivanja pažnje svim aspektima ličnosti kod omladine, kako bi im se povećale pozitivne ambicije, kao naprimjer prakticirati druženje sa mladima, prilikom susreta sa njima pomilovati ih po glavi (ukoliko su još uvijek djeca, op. prev.) ili pružiti materijalnu ili moralnu podršku, što će odrasli uspjeti ako mladima s vremena na vrijeme upute riječi pohvale ili pozovu ih omiljenim nadimkom.

 
Učesnik: šejh Ibrahim b. Abdullah ed-Duvejš Preuzeto sa:
www.iu.edu.sa

Share This Article