Knjiga: Vodič za izučavanje islamskih nauka autora mr. Vedada Mustedanagića

Musaid

Knjiga Vodič za izučavanje islamskih nauka sastoji se od tri poglavlja: Smjernice za stjecanje islamskog znanja, Islamske nauke i Metnovi – skraćena djela. Knjiga je napisana s ciljem da  olakša svim onima koji žele da uče o svojoj vjeri ali i da ih podstake na energičnije izučavanje islamskog znanja. Izučavanje islamskog znanja je ibadet. Najbolje djelo nakon farzova jeste izučavati Allahovu vjeru. Slušanje vjerskih predavanja ili čitanje zapravo je jedan od najvećih ibadeta. Ispuni svoje vrijeme izučavanjem Allahove vjere i osjetit ćeš velike blagodati i bereket u svom životu. (Izvod iz knjige, str. 3.)

Iz predgovora Amira Durmića, prof.

Na koji način treba obožavati Uzvišenog Allaha detaljno nam je pojasnio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u svome sunnetu, koji su kasnije, prvenstveno ashabi i tabiini, a nakon njih i vrli islamski učenjaci iz nadolazećih generacija, pojašnjavali i zapisivali, i tako su nastajala temeljna djela, koja su danas nezaobilazna u izučavanju islama i stjecanju ispravnog vjerskog znanja. Jer, bez ispravnog islamskog znanja, koje je primarno utemeljeno na Objavi i sunnetu našeg Poslanika, Uzvišenog Allaha nije moguće ni spoznati niti, onako kako je On to naredio, obožavati. Otuda je znanje put ka ostvarenju primarne svrhe zbog koje smo stvoreni, a učenje i poučavanje ubrajaju se u najbolja i najvrednija djela. Pored klasičnih islamskih djela, na putu stjecanja vjerskog znanja neozaobilazna su i savremena djela vrsnih islamskih intelektualaca, od kojih je znatan broj i naših bosanskoghercegovačkih autora.

Na bosanskom jeziku postoji pozamašan broj pisanih djela iz svih islamskih znanosti, a taj opus doslovno svakog danapostaje sve veći i obimniji. Međutim, mnogi muslimani naših prostora nemaju dovoljno dobar uvid u sve ono što je prevedeno ili napisano na našem jeziku, a tiče se islama i islamskih nauka. Priručnikom koji se nalazi pred vama, mladi istraživač, mr. Vedad Mustedanagić, pokušao je svima onima koji žele doći do relevantne islamske literature na našem jeziku, olakšati taj put i ukazati im na ključeve riznica znanja.

Iz recencije Aldina Poturkovića, prof.

Jednom prilikom poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Dat mi je jezgrovit govor” (Buhari i Muslim), tj. dato mu je da sa malo riječi mnogo toga kaže i pojasni. Nadam se da ne pretjerujem kad kažem da je i u ovom sažetom djelu našeg autora mnogo toga kazano i pojašnjeno. Mr. Mustedanagić ovim djelom usmjerava mlade ljude koji već pri prvom koraku na putu stjecanja islamskog znanja osjete zebnju i pomisle odustati jer ne znaju odakle da počnu učiti, izgube se u moru obimnog islamskog znanja. Stoga, od srca preporučujem ovu knjigu, praktični priručnik koji uistinu može pomoći svakom onom ko želi osjetiti slast islamskog znanja, da mu s pravom bude vodič za izučavanje islamskih nauka.

Kontakt: 060 357 99 25 (cijena: 10 KM)

Share This Article
Leave a comment