Histerija zbog bojkota izraelskih proizvoda

sanel
By sanel

Piše: Mohammed Amin

Britanski parlament je bio domaćin konferencije o temi izazova sa kojima se susreću branitelji palestinskog pitanja u Evropi, u organizaciji Palestinskog centra za povratak (PRC), u saradnji sa „grupom prijatelja Palestine u britanskoj Laburističkoj partiji“. Stručnjaci koji su uzeli učešće na seminaru fokusirali su se na prepreke sa kojima se suočavaju borci protiv okupacije te na izazove sa kojima se suočava palestinsko djelovanje u Evropi i pojačana izraelska huškanja protiv njega.

Bojkot izraelskih proizvoda

U vezi sa pitanjem antisemitizma i načina na koji se ono koristi za podsticanje protiv zagovornika palestinskog slučaja, Peter Tatchell, istaknuti borac za ljudska prava iz Velike Britanije kaže da u Izraelu vlada histerija usljed jačanja pokreta bojkota izraelskih proizvoda, te naglašava kako je to najjači i najefikasniji način za mirno suprotstavljanje u cilju okončanja okupacije.

Predsjednik britanskog Odbora za palestinske univerzitete profesor Jonathan Rosenhead antisemitizam definira kao „mržnju prema Jevrejima samo zato što su Jevreji“, ističući da definicija koju koriste Jevreji cionisti nije tačna jer se na osnovu nje svaka kritika upućena Izraelu ili pokušaj da se oduzme legitimitet opsadi nastoji protumačiti kao antisemitizam, dok se Jevreji stalno pokušavaju dovesti u vezu sa Izraelom, uz tvrdnje da je to zvanična evropska definicija, što nije tačno.

Rosenhead se dotakao i načina na koji djeluju instrumenti cionističkih lobija u Britaniji u akademskim krugovima i u oblasti medija, ističući da Izrael ima veoma efikasne institucije koje pokušavaju svoje planove nametnuti medijima, pa čak i akademskom britanskom diskursu.

U tom kontekstu, aktivistica Leah Lavigne obratila se u svojstvu predstavnice jevrejskog pokreta koji se bori za ljudska prava Palestinaca, te je odbacila izraelske tvrdnje da okupatorska država predstavlja sve Jevreje svijeta, pojasnivši da Izrael predstavlja cioniste, a ne sve Jevreje u svijetu.

Balfour je „katastrofa“

Sa svoje strane, barunica Jenny Tong je naglasila potrebu da se nastavi sa kampanjom bojkota izraelskih proizvoda i vršenjem pritiska na britansku Vladu u cilju bojkota Izraela. Podsjetila je da Konzervativna stranka planira obilježiti stogodišnjicu Balfourove deklaracije naredne godine, te je pozvala da se poduzme sve što je potrebno kako bi ih se uvjerilo da odustanu od toga te da im se objasni kako je to bila katastrofa za palestinski narod, zbog čega je ne priliči slaviti.

Zamjenik šefa kampanje za solidarnost sa Palestinom osvrnuo se na palestinske mehanizme za suprotstavljanje izraelskoj obmanjujućoj propagandi, ističući da Izrael igra ulogu žrtve još od samog osnivanja te države, te baca pod noge međunarodne zakone i konvencije o ljudskim pravima.

Profesor Kamil Hawash za Al Jazeeru kaže da je pomenuta konferencija značajna zbog toga što se fokusira na prepreke koje onemogućavaju da se evropskom javnom mnijenju prenese realna slika o životu palestinskog naroda, u svjetlu utjecaja izraelskog diskursa na evropske i britanske medije, gdje se svaka riječ kojom se kritizira Izrael automatski tumači kao antisemitizam.

On je govorio o tome da kampanja bojkota za okončanje okupacije, zatim okončanje diskriminacije Palestinaca od onih koji nose izraelsko državljanstvo te poštivanje prava na povratak, predstavljaju pravne i etičke zahtjeve.

Također je istakao da se izazovi sa kojima se susreću aktivisti u Evropi mogu sažeti u pokušaj kriminaliziranja njihovih aktivnosti i optuživanja za antisemitizam.

Problem je u okupaciji

Hawash naglašava da se Palestinci bore protiv izraelske okupacije, a ne protiv Jevreja. „Da je u kom slučaju Japan okupator, aktivisti bi bojkotirali Japan. Da je država Izrael osnovana u Ugandi, ne bi došlo do osnivanja Palestinske oslobodilačke organizacije niti Islamskog pokreta otpora (Hamas) u Ugandi. Naš problem nisu Jevreji, nego okupacija.“

Tokom konferencije, izlagači su tretirali izazove sa kojima se suočavaju oni koji brane palestinsko pitanje u Evropi, s obzirom da Izrael svaki otpor smatra terorizmom, pa čak i političke inicijative naziva „političkim terorizmom“, dok bojkot smatra „ekonomskim terorizmom“.

Prisutni aktivisti nisu zaboravili tokom zaključne sesije, na kojoj je učestvovao i član britanskog parlamenta iz laburističke partije Graeme Morrice, obznaniti solidarnost sa zatočenim novinarom Mohammedom Al-Qiqom, koji trenutno štrajkuje glađu. Također su izdali proglas u kojem ističu njegovo teško stanje i ignoriranje od strane Izraela svih međunarodnih i humanitarnih povelja.

Navodi se i da je britanska Vlada zabranila lokalnim vlastima i organizacijama javnog sektora da bojkotiraju izraelske proizvode u skladu sa novim pravilima Vlade. Stoga su upozorili sve one koji budu nastavili sa bojkotom da im prijeti žestoka kazna u slučaju kršenja ove zabrane, što je naišlo na široku osudu pokretača kampanja bojkota koji su se zarekli da će nastaviti nenasilno suprotstavljanje ovoj odluci.

(Al Jazeera)

Share This Article