Zahiragić: Vrijeme je za ukidanje MUP-a RS, to mora biti uslov svih uslova

Edin

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Haris Zahiragić je komentarisao posljednje incidente u entitetu Republika Srpska i kazao između ostalog da je reforma policija neophodna kako bi se spriječili takvi događaji.

Zahiragić je istakao da je hapšenje povratnika u entitetu RS prelazak crvene linije.

“Policija entiteta Rs, godinama ne radi ništa kako bi otkrila i procesuirala brojne napadače i ubice povratnika, dok istovremeno progoni povratnike zbog svake izgovorene riječi koja im ne odgovara.”, poručio je Zahiragić i dodao da “suze” svjetskih zvaničnika ništa ne znače dok opstaje podrška faktičkom stanju na terenu koje je ništa drugo do rezultat genocida.

Zahiragić je kazao kako je vrijeme za reformu policije koja bi značila i ukidanje MUP-a RSa.

“Imajući u vidu da se nalazimo u periodu raspakivanja Dejtona i političke trgovine, kao i zahtjeva od vlasti iz entiteta Rs da se Ustavni sud BiH kao izvorna ustavna kategorija redefiniše, reforma policije nameće se kao neizbježno pitanje. Vrijeme je da se reforma policije, a koja bi dovela do ukidanja MUP-a Rs, postavi kao uslov svih uslova, bez kojeg nema rješavanja drugih važnih političkih pitanja”, predlaže Zahiragić.

Dodao je kako je takav način vođena politike koja bi konačno trebala preći u “ofanzivu”.

“Ukidanje entitetskih policija i entitetskih mehanizama blokade, poput entitetskog glasanja, mora biti osnovni cilj bosanske politike, kojim će iz nikada veće defanzive konačno preći u ofanzivu na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni!”, zaključio je Zahiragić.

(Klix.ba)

Share This Article
Leave a comment