Stanišić i Simatović osuđeni su i za zločin kod Trnova u kojem su Škorpioni ubili šest Srebreničana

Edin
Mesto: The Hague Datum: 03.02.2015 Dogadjaj: DRUŠTVO/POLITIKA/EVROSERVIS - sudsko veæe Meðunarodnog suda pravde (International Court of Justice - ICJ) u Hagu uoèi današnjeg izricanja presude o genocidu u petnaestogodišnjem sporu izmeðu Hrvatske i Srbije, vezanom za zloèine poèinjene tokom graðanskog rata i raspada bivše Socijalistièke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), od 1991. do 1995. godine Licnosti: Peter Tomka (Slovaèka), predsedavajuæi veæa

Nakon što je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu donio odluku o povećanju kazne Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću na 15 godina zatvora, objavljeni su detalji za koje zločine se ovi zvaničnici iz Srbije tačno i terete.

Između ostalog, u presudi se navodi kako su Stanišić i Simatović odgovorni kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata za zločine koje su srpske snage počinile 1992. godine u BiH i to u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu.
Također, njih dvojica su osuđena i za zločine koje su počinili pripadnici jedinice Škorpioni u ljeto 1995. godine kada su u Trnovu streljali zarobljene Bošnjake iz Srebrenice.

KRAJ SUĐENJA
Stanišić i Simatović proglašeni krivim za ratne zločine, dobili po 15 godina zatvora
Ovaj zločin se dogodio 17. jula 1995. godine kada su pripadnici srpske specijalne jedinice Škorpioni pod komandom Slobodana Medića ubili šest Srebreničana u Godinjskim Barama kod Trnova.

“Bila sam u sobi, upalila televizor. Samo javi, sad će majka poznati sina, sestra brata. Njih četvoricu su pokazali i ubili ih”, rekla je prije nekoliko godina Nura Alispahić, majka jednog od ubijenih.

Dok su ležali, pucali su im u glavu iz blizine. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su i oni ubijeni.

U ovom stravičnom zločinu ubijeni su:

Safet Fejzić (17)

Sidik Salkić (36)

Smail Ibrahimović (35)

Dino Salihović (18)

Juso Delić (25)

Azmir Alispahić (16)

Za ovaj zločin komandant Škorpiona Slobodan Medić osuđen je na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Član Škorpiona Petar Petrašević priznao je krivicu i njemu je izrečena kazna od 13 godina zatvora. Milorad Momić i Slobodan Davidović u Hrvatskoj su osuđeni na 15 godina zatvora.

(Klix.ba)

Share This Article
Leave a comment