Šta rade Tužilaštvo BiH i RAK dok RTRS i danas najsramnije veliča zločinca Ratka Mladića?

Edin

Dok državno Tužilaštvo pod vodstvom Milanka Kajganića traži i dlaku u jajetu da procesuira Milorada Dodika i druge za negiranje genocida u Srebrenici, u programu RTRS-a danas je emitovano reprizno izdanje dokumentarne emisije “Misija: Ratko Mladić”.

Pogodit ćete, u dokumentarcu, dugom skoro 50 minuta, na svaki mogući način veliča se lik i djelo presuđenog ratnog zločinca koji će doživotno ostati iza rešetaka.

Ratko Mladić je kriv za genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija, nehumano djelo prisilnog premještanja, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.

Ništa od toga nije sporno Javnom servisu Radio-televizije Republike Srpske da na sramotan način minimizira strašna stradanja Bošnjaka, negira genocid, dovodi u pitanje broj žrtava, pokušava izjednačiti agresora i žrtve… a istovremeno veliča krvoloka kroz primjere njegove “dobrote”, naprimjer, kako je pomagao pri košenju trave na Romaniji, prevozio pješake itd.

“… za sve to vrijeme mira vrtoglavo raste broj srebreničkih Bošnjaka navodno stradalih u ratnom julu 1995… Od oko hiljadu na više od 8.372 imena sa tri zloćudne tačke i nakon 20 godina”, samo je jedna od mnoštva sramotnih interpretacija naratorke ovog serijala koji je dostupan i na web stranici RTRS-a.
U dokumentarca se na kraju emituj i Mladićev govor o nastanku RS-a i kako je nove generacije moraju braniti, a zatim najoštrije kritikuje Haški tribunal.

“… njima na savjest, a generalu, legendi i heroju na ponos”, ovom rečenicom završava dokumentarac autorice Branke Kusmuk koji je proizveden u junu 2021. godine.

Nakon svega, samo se možemo zapitati šta rade Tužilaštvo BiH i Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK)? Šta rade i zašto ne rade svoj posao dok se u noćnim i dnevnim terminima na javnim emiterima veličaju presuđeni ratni zločinci!?

(Klix.ba)

Share This Article
Leave a comment