Kerry u Parizu: ISIL gubi teritoriju

sanel
By sanel

Skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) gubi teritorij na Bliskom istoku, a zapadna koalicija napreduje u borbi protiv te skupine, rekao je u utorak u Parizu američki državni tajnik John Kerry.

“Razina suradnje ne može biti viša. Dogovorili smo se da ćemo razmjenjivati više informacija i uvjeren sam da će u idućim sedmicama Daesh (ISIL) osjetiti veći pritisak. Oni ga osjećaju danas. Osjećali su ga jučer. Osjećali su ga prošlih sedmica. Osvojili smo više teritorija. Daesh ima manje teritorija”, rekao je američki državni tajnik, prenosi Hina.

Kerry se u Parizu sastao s francuskom predsjednikom Francoisom Hollandeom koji će iduće sedmice otputovati u Washington kako bi se sastao s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Sastanak Kerryja i Hollandea se odvija u vrijeme pojačanih francuskih zračnih udara na ISIL u Siriji, nakon napada u Parizu prošle sedmice.

Rusija je u utorak podržala Francusku ruskim zračnim udarima na Raqqu, uporište ISIL-a u Siriji, koje francuske zračne snage danima bombardiraju.

(AJB)

Share This Article