Davutoglu: Nemamo plan za upad u Siriju i Irak

sanel
By sanel

Turski premijer Ahmet Davutoglu kazao je kako Ankara ne sprema vojnu operaciju na teritorijama Sirije i Iraka u skorijoj budućnosti osim ako Turska ne bude pod prijetnjom ili je ne bude napala „teroristička grupa“ iz ove dvije države.

U intervjuu za Al Jazeeru, Davutoglu je izjavio kako Turska smatra da ima pravo braniti se u slučaju napada „terorista“, čak i ako druge države, poput Sjedinjenih Američkih Država ili Rusije, budu imale drugačije mišljenje.

Dodao je kako njegova država sarađuje sa drugim državama u regiji, poput Katara i Saudijske Arabije, kao i sa Moskvom i Washingtonom, kako bi se uspostavila tampon zona na teritoriji Sirije.

„Ova zona će u početku biti uspostavljena oko tursko-sirijske granice i provođena uz pomoć zračne podrške međunarodnih i regionalnih partnera“, istakao je premijer Turske.

Davutoglu je izjavio kako Turska neće koristiti ovu zonu kako bi vojno ušla u Siriju, već želi napraviti utočište za sirijske izbjeglice za koje se može uspostaviti sistem međunarodne pomoći kako bi im se pomoglo u njihovoj domovini.

„Politička sloboda“

On je istakao kako je njegova država na frontu borbe protiv „terorizma“ koji vrše ili kurdska separatistička grupa Radnička partija Kurdistana (PKK) ili oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL). Obje ove grupe bile su mete bombardiranja turskih zračnih snaga u širim područjima Iraka i Sirije od proteklog ljeta.

U danima nakon turskih izbora od 1. novembra, Davutoglu kaže kako će njegova vlada provesti reforme koje je obećala turskom narodu tokom kampanje.

„Fokusirat ćemo se na pomaganju sektorima mladih i žena kao važnim komponentama turskog društva i ekonomije. Naša vlada će pojačati političke reforme i dozvoliti više političke slobode svim segmentima turskog društva, uključujući i vjerske i etničke manjine“, istakao je šef turske Vlade.

„Novi Ustav“

Davutoglu je naveo kako će njegova AKP stranka raditi sa drugim političkim strankama kako bi uredila Ustav iz 1980. koji on opisuje kao „Ustav koji je došao kao rezultat državnog udara iz 1980.“.

„Naše promjene će biti zasnovane na pisanju ustava koji će služiti narodu, a ne obratno“, kazao je za Al Jazeeru.

Šef turske Vlade navodi kako su prava kurdske i drugih manjina važne za Tursku, a njihova prava je nazvao „pitanjem demokratskih reformi, a ne etničkim ili rasnim pitanjem“.

„Stoga ćemo se boriti sa svim ovim problemima u smjeru jačanja naših demokratskih reformi i omogućiti više sloboda za sve“, istakao je Davutoglu.

(AJ Balkans)

Share This Article