Vojska otima žene i djecu na Sinaju

sanel
By sanel

Dvije žene i troje djece vode se kao nestali, a mještani kažu da su to članovi porodice ubijenog vođe grupe Islamska država Irak i Levant.

Plemenski običaji i tradicija sprečavaju plemena i stanovnike na području Sinaja da govore o ženama koje su uhapšene ili se vode kao nestale, što je dio nasljeđa plemenske zajednice koja živi s ubjeđenjem da se “pojavljivanje žena smatra neprimjerenim”.

Ali, tišina i tajno posredovanje ovog puta nisu ostvarili željeni rezultat, zbog čega je srdžba naroda eksplodirala te su proglasili njihov nestanak, dok je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) u isto vrijeme preuzela odgovornost za napade na policijski klub u Arishu, središtu pokrajine Sjeverni Sinaj, kao odgovor na pritvaranje žena.

Prema onome što su za Al Jazeeru izjavile osobe bliske nestalim ženama iz sela Mahdia na jugu Rafaha, dvije žene i troje djece vode se kao nestali nakon što su uhapšeni u vojnoj zasjedi nedaleko od područja Al-Qaseemah u centralnom Sinaju. Ovaj incident dogodio se prije mjesec i po dana, dok su putovali do grada Ras Sidr u centralnom Sinaju.

Ahmad Hamdan al-Maneey iz južnog Rafaha, razlog je zbog kojeg je došlo do nestanka njegove majke, supruge i troje djece. Prema riječima lokalnih stanovnika, vojne snage su ubile Ahmada prije godinu i po dana, kojeg je egipatska vojska smatrala jednim od istaknutih lidera grupe ISIL, opisujući ga kao “vrlo opasnog“.

Aid al-Maneey, iz južnog Rafaha, kaže da su dvije žene s troje djece uhapšene u vojnoj zasjedi dok su se kretale u pravcu Ras Sidra na jugu Sinaja. U njihovoj pratnji bio je i brat Ahmadove supruge, koji je nosio 40.000 egipatskih funti, što je vojska smatrala dovoljnim razlogom za hapšenje.

Aid spominje da su znali za deportaciju ovih žena i djece u gradu Al-Arish, ali da nisu znali njihovu sudbinu sve do ovog trenutka, prema njegovim riječima.

Neuspjelo posredovanje

No, brat nestale žene kaže za Al Jazeeru da su se “prošlomjesečni pokušaji Ibrahima al-Arjanija, koji je veoma blizak vojnom rukovodstvu u regiji, pokazali kao neuspješni”, prema njegovim riječima, budući da su se izjave “čekajte da budu puštene na slobodu“ pretvorile u “mi smo ih davno pustili na slobodu“. Dodaje da su zbog takvih riječi počeli sumnjati u to da li su dvije nestale žene i djeca uopće živi.

Nestale žene su Maryam Hassan Hussein (45), Nadia Salamah Mohammed (27) i njeno troje djece Wala’ (5), Zaid (3) i Abdul Rahman (godinu i po).

Grupa ISIL je objavila fotografije napada automobilom bombom u prošlu srijedu, čija je meta bio policijski klub u Arishu, povezujući ga sa otmicom žena i djece.

Na slici se vidi kako je automobil prošao betonske i željezne barijere, a zatim s lakoćom ušao kroz glavnu kapiju pred samu osmatračnicu i instrumente osiguranja policijskog kluba bez bilo kakvog suočavanja sa timom zaduženim za sigurnost objekta, sve dok nije eksplodirao.

‘Ozbiljne posljedice’

Na stranicama Twittera koje podržavaju ISIL navodi se da će hapšenje žena na Sinaju „imati ozbiljne posljedice.“

Ahmad al-Rafahawi, politički aktivista iz južnog Rafaha, kaže da su fotografije napada na policijski klub u Arishu samo rezultat pogoršanja sigurnosne situacije na Sinaju, posebno ukoliko se uzme u obzir da stroga zaštita i barijere oko policijskog kluba nisu bile od bilo kakve koristi.

Al-Rafahawi je zahtijevao od vojske da hitno predaju djecu i žene njihovim porodicama, kako bi se zaustavio gnjev plemena i porodica u Rafahu i Sheikh Zuweidu, te stalo ukraj “plemenskoj srdžbi“ i pokušajima da se nestanak žena i djece predstavi kao “plemensko, a ne djelo države.“

 

(Al Jazeera)

Share This Article