Većina Izraelaca podržava vansudsko ubijanje palestinskih napadača

sanel
By sanel

Više od 50 posto jevrejskih Izraelaca podržava vansudsko ubijanje palestinskih napadača iako su uhapšeni i ne predstavljaju prijetnju, pokazala je anketa.
U anketi koja pokazuje zaoštravanje stavova, nakon dvomjesečnih sukoba, analitička grupa pronašla je da postoji više javne podrške za veću upotrebu smrtonosne sile protiv Palestinaca koji čine nasilje kao mjeru odvraćanja ostalih.

Izraelski demokratski institut (IDI), koji objavljuje mjesečni indeks mira ocijenjujući izraelsko-palestinske odnose rekao je da je intervjuirano 600 odraslih osoba krajem oktobra, prenosi Independent.

Od onih koji se izjašnjavaju kao Jevreji, 53 posto se složilo s tvrdnjom da bilo koji Palestinac koji je počinio teroristički napad protv Jevreja treba biti ubijen na licu mjesta, čak iako je uhićen i ne predstavlja više prijetnju.

IDI je sapćio da postoji neki stepen podrške za vansudsko ubijanje cijelog političkog spektra, ali se povećao na 76 posto između onih koji sebe smatraju desničarima.

Anketa, koja je provedena među izraelskim i plaestinskim odraslima, zaključila je da većina na obje strane se boji da će oni ili neko drugi blizak njima biti povrijeđen u trenutnom talasu napada.

(FENA)

Share This Article