Sporazum Jordana i Rusije pod velom tajne

sanel
By sanel

Rusija i Jordan otkrivaju pojedine sitne detalje sporazuma o koordiniranju vojnim operacijama u Siriji, postignutog prošlog mjeseca.

Vjeruje se da Jordan želi da zaštiti sirijske naoružane grupe od ruskih zračnih napada.

Sjedinjene Američke Države i Rusija zaključile su odvojene kampanje bombardiranja u Siriji. Jordan je dio koalicije predvođene SAD-om.

Međutim, zvaničnici kažu da saradnja s Rusima ne znači povlačenje jordanskog savezništva već obnovu međunarodnih odnosa.

„Rusija je preuzela ključnu vojnu ulogu u Siriji, a za nas je od velikog značaja da imamo mehanizam koordinacije između nas i Rusa – jer sigurnost naših granica i južnih dijelova Sirije je posebno značajna za Jordan“, kaže Mohammed al-Momani, ministar za medije.

Borci ne vjeruju Rusiji

Kako bi osigurao granicu sa Sirijom, Jordan je podržavao i obučavao takozvane umjerene sirijske pobunjenike iza granice.

Ne želi da ih gađaju ruske zračne snage. Međutim, borci kažu da ne vjeruju Rusiji, iako je ponudila podršku snagama opozicije u borbi protiv ISIL-a.

„Oni gađaju civile i baze Slobodne sirijske vojske, što mi nazivamo invazijom. Oni su dio problema, a ne dio rješenja. Kako možete vjerovati neprijatelju koji vas gađa i nudi pomoć“ , kaže Isam al-Reis iz Južnog fronta Slobodne sirijske vojske.

“Rusko-jordansko razumijevanje ima veliki politički značaj. Čini se kako se Rusija i Jordan slažu da sirijske državne institucije moraju ostati netaknute, ma kakav finalni dogovor bio. Jordan ima veze s umjerenim pobunjenicima i prebjezima koje bi Rusija u budućnosti željela vidjeti reintegrirane u sirijsku vojsku“, izvještava iz Ammana Nisreen el-Shamayleh.

‘Rusija će spriječiti irački scenarij u Siriji’

Bivši zamjenik premijera Jawad al-Anani kaže da je Irak skliznuo u haos kada je vojska bila raspuštena nakon američke invazije 2003. godine.

Vjeruje da će Rusija spriječiti sličan scenarij u Siriji, kako bi zaštitila svoje uporište u regijii.

“Želimo vidjeti mirnu opoziciju integriranu u sirijsku vojsku i njene institucije. Neki od njih imaju legitimne pritužbe i morali bi biti saslušani – njihovi zahtjevi moraju se poštovati, ako želimo mirno rješenje“, ističe Jawad al-Anani, bivši zamjenik jordanskog premijera.

Čini se da je kralj Abdullah lično zainteresiran za saradnju s Rusijom. Ove je sedmice s plemenskim vođama u Maanu razgovarao o značaju sporazuma za jordansku sigurnost.

To ukazuje na činjenicu da je Rusija trenutno ključni igrač u Siriji.

(AJ Balkans)

Share This Article