Prvi izbori u Egiptu od svrgavanja Mursija

sanel
By sanel

U Egiptu se održavaju prvi parlamentarni izbori od svrgavanja legitimno izabranog predsjednika Muhameda Mursija. U prvom krugu izbori se provode u 14 od 27 egipatskih oblasti, u kojima 27 miliona ljudi ima pravo glasa. Iako su ključni politički faktori pozvali na bojkot izbora, za vladajuću strukturu to je završni korak ka demokratiji u Egiptu.

Predizborni plakati na ulicama Egipta – iako su lica kandidata različita, političkih razlika takoreći nema. Na ovim parlamentarnim izborima, za razliku od prošlih, nema stranaka koje su suprotstavljene vladajućoj strukturi u Egiptu. Nakon revolucije 2011. godine, u kojoj je svrgnut režim Hosnija Mubaraka, u Egiptu su održani prvi demokratski parlamentarni izbori uz učešće sekularnih, liberalnih, nacionalističkih, ali i vjerskih partija.

Stranka Slobode i pravde, nastala iz pokreta Muslimanska braća, ostvarila je tada pobjedu, ali samo nekoliko mjeseci kasnije raspušten je Parlament, da bi 2013. godine uslijedio vojni udar. Muslimanska braća, kao i partija nastala iz tog pokreta, zabranjeni su sudskom odlukom i stavljeni na listu terorističkih organizacija.

Aktivisti i novinari u zatvorima

Nakon vojnog udara, general Abdul-Fattah Al-Sisi obećao je održavanje parlamentarnih izbora narednih nekoliko mjeseci, ali izbori se provode tek dvije godine nakon toga. Međutim, politička situacija je i dalje daleko od demokratske. Desetine hiljada aktivista su i dalje u zatvorima. Mediji su pod žestokom cenzurom, a deseci novinara još su u pritvoru.

Takva situacija je rezultirala time da ključni pokreti koji su imali ulogu u svrgavanju Mubarakovog režima, poput Pokreta “6. april”, bojkotiraju izbore. Predsjedniku Sisiju važno je formiranje novog parlamenta, jer se i dalje suočava s kritikama međunarodne zajednice zbog gušenja demokratije i obračunavanja s neistomišljenicima.

Vladajućoj garnituri u Egiptu formiranje novog parlamenta potrebno je kao dokaz demokratizacije i političkog procesa. Ali, takav potez bez učešća glavnih političkih stranaka mogao bi unijeti dodatnu nestabilnost na egipatskoj političkoj sceni.

(AJ Balkans)

Share This Article