Sirija: Vojni savez opozicije i Kurda protiv ISIL-a

sanel
By sanel

S obzirom na novonastalu situaciju, na sjeveru Sirije formiran je novi vojni savez. Cilj im je tvrde, borba protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) te borba za “demokratsku i sekularnu Siriju”.

Demokratske snage Sirije, kako glasi naziv saveza, čine kurdske vojne formacije, dio umjerene arapske opozicije, a podržavaju ga i pripadnici kršćanske manjine.

Formiran je kao odgovor na novi razvoj situacije, nakon ruske vojne intervencije.

Brojne jedinice koje su uključene u novoformirani savez drže dobar dio teritorije koja se graniči sa područjem pod kontrolom ISIL-a.

Nadaju se da će nakon ujedinjenja dobiti veću vojnu pomoć zapadnih zemalja.

Ovo je značajan razvoj događaja. Demokratske snage Sirije čine grupe poput Jedinica narodne zaštite, snaga sirijskih Kurda sa sjeveroistoka Sirije, te pojedinih arapskih grupa i kršćanskih brigada. Sve one su se, u ranijim operacijama, zajedno borile protiv ISIL-a, ali sada su formalizovale postojeći savez.

„Njihov cilj je borba protiv ISIL-a, kao i borba za, kako je zovu, demokratsku i sekularnu Siriju u kojoj će sve različite grupe živjeti jedna uz drugu. Također, govore mi da se nadaju da će ovaj savez biti jezgra nove sirijske vojske“, javlja reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

”Visokorangirani zvaničnik iz oblasti poznate kao “demokratsko autonomno područje” na sjeveroistoku Sirije je rekao da je ujedinjenje bilo neophodno zbog promjene dinamike na terenu. On je naveo da ove snage imaju podršku i Sjedinjenih Američkih Država i Rusije i znaci na terenu zaista ukazuju da je to istina.

SAD će opremati provjerene grupe

Prije samo nekoliko dana, Sjedinjene Američke Države su saopćile da više neće obučavati pobunjeničke snage za borbu protiv ISIL-a, nego će opremiti već provjerene grupe na terenu. Washington je ranije sarađivao sa ovim grupama, pružajući im podršku iz zraka kad su se borile protiv ISIL-a.

Kad je riječ o Rusima, prije nekoliko dana održani su sastanci između ruskih i zvaničnika sirijskih Kurda. Salih Muslim, vođa sirijskih Kurda, rekao da su spremni sarađivati sa svakom grupom spremnom da se bori protiv ISIL-a.

Sada je pitanje hoće li ova grupa biti, kao što tvrde, jezgro nove vojske, sile s kojom će međunarodna zajednica htjeti sarađivati protiv ISIL-a i možda biti dio nove vojske.

Ruski zvaničnici stalno govore da su spremni raditi sa grupama koje čine Slobodnu sirijsku vojsku i da bi željeli integrisati te grupe u jednu vojsku. Još je rano za konkretne prognoze, ali bez sumnje je riječ o značajnom razvoju događaja”, javlja Khodr.

(AJ Balkans)

Share This Article