Kremlj: Zračni udari u Siriji ciljaju više grupa

sanel
By sanel

Kremlj je u četvrtak saopćio da ruski zračni napadi u Siriji ciljaju “listu terorističkih organizacija” te da je prerano reći da li je predsjednik Vladimir Putin zadovoljan vojnom kampanjom.

Govoreći dan nakon što je Moskva pokrenula zračne udare u Siriji protiv “islamističkih, ekstremističkih meta”, Dmitri Peskov, Putinov glasnogovornik, rekao je: “Ove organizacije [na listi meta] su dobro poznate i mete su izabrane u koordinaciji s vojnim snagama Sirije.”

Peskov je dodao da se treba “vrlo, vrlo pažljivo odnositi prema svim izvještajima”, jer ima “veoma mnogo lažnih” informacija.

Televizija al-Majaden, sa sjedištem, u Libanu javila je u četvrtak da su ruski avioni bombardirali pobunjeničke pozicije u Siriji, uključujući ruralne oblasti u blizini grada Jisr al-Sugur, na sjeverozapadu zemlje, pod kontrolom pobunjeničke alijanse, među kojima je i ogranak Al-Kaide, grupa Front al-Nusra.

Avioni su izveli najmanje 30 udara, a meta je bila “Osvajačka armija”, navodi ta televizija naklonjena sirijskoj Vladi.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao je da će Rusija informirati SAD o toku ruske operacije u borbi protiv ISIL-a.

On je naveo da iz Washingtona “nije bilo signala” da želi da učestvuje u radu informativnog centa u Bagdadu, koji su formirale Rusija, Sirija, Irak i Iran.

“Informirat ćemo zainteresirane strane, uključujući SAD, o našoj aktivnosti u okviru zračne operacije u borbi protiv ISIL-a”, rekao je Rjabkov.

Dodao je i da Moskva nije slala nikakve negativne signale SAD-u u vezi sa njihovim prisustvom u zračnom prostoru Sirije.

“Ne mogu da se složim da su sa naše strane ka SAD-u upućivani nekakvi negativni signali ili nešto slično.“

Lavrov: Ciljamo samo mete ISIL-a

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije u četvrtak odbacio je optužbe da su se na meti ruskih zračnih napada u Siriji našli i drugi ciljevi osim grupe Islamska država Irak i Levant, i da su pogođeni civili.

“Glasine o tome da cilj udara nije bio ISIL nisu utemeljene”, izjavio je šef ruske diplomatije nakon susreta s američkim kolegom Johnom Kerryjem u New Yorku, dodajući kako nema “nikakvu informaciju” o civilnim žrtvama.

Lavrov je kazao da je “pošteno” rekao svom američkom kolegi da Rusija intervenira, na zahtjev sirijskog predsjedništva, radi borbe “isključivo protiv ISIL-a i drugih terorističkih grupa”, prenosi AFP.

Ruska avijacija izvela je u srijedu prve zračne napade u Siriji, na zahtjev predsjednika Bashara al-Assada, pošto je ruski Parlament jednoglasno odobrio intervenciju u Siriji.

Moskva je sat vremena prije akcije obavijestila Washington da će izvesti napad, u okviru prvog velikog ruskog vojnog angažmana u regiji od kako se 1991. godine raspao Sovjetski savez.

Međunarodna koalicija, predvođena SAD-om, godinu dana bombardira ISIL u Siriji i Iraku, no ruski predsjednik Putin u ponedjeljak je, u sjedištu Ujedijenih naroda, predložio mnogo širu međunarodnu koaliciju protiv ove grupe i najavio da bi se Rusija mogla pridružiti, ali je isključio kopnenu intervenciju.

‘Agresivna akcija Rusije’

Zabrinutost zbog prve ruske akcije izrazili su američki zvaničnici te Francuska.

Zamjenik američkog ministra odbrane Robert Work ne vjeruje “da je to bila greška”, već “da je to agresivna akcija Rusije upravo sada prije razgovora naših vojnih zvaničnika”.

Saudijska Arabija zahtijeva da Rusija prekine svoje vojne operacije u Siriji, rekao je Abdallah Al-Mouallimi, ambasador ove zemlje pri UN-u.

Govoreći u UN-u, naglasio je da ISIL nije prisutan u područjima koje su gađali ruski avioni.

“Delegacija moje zemlje izražava zabrinutost zbog vojnih operacija koje su ruske snage izvele u Homsu i Hami, mjestima gdje snage ISIL-a nisu prisutne. Ovi napadi doveli su do brojnih nevinih žrtava“, rekao je.

“Što se tiče onih zemalja koje su nedavno potvrdile da će se pridružiti borbi protiv terorizma ISIL-a, ne mogu to uraditi, a istovremeno podržavati terorizam sirijskog režima.”

Putin i njegov američki kolega Barack Obama složili su se u ponedjeljak da će njihovi vojni zvaničnici razgovarati o načinu razrješenja sukoba u Siriji.

Američki državni sekretar izrazio je “veliku zabrinutost” i ponovio da ISIL ne može biti poražen “sve dok je Assad predsjednik Sirije”.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna “otvoriti komunikacijske kanale” s koalicijom koju vodi SAD, a Rusija je također pozvala 15-člano Vijeće sigurnosti UN-a da odobri međunarodnu vojnu intervenciju protiv ISIL-a.

Nacrt ruske rezolucije, u koji je agencija Reuters imala uvid, pozdravlja napore država u borbi protiv ISIL-a, Al-Kaide, Fronta al-Nusra i drugih grupa u regiji i poziva države “da koordiniraju svoje aktivnosti s pristankom država i teritorija na kojima se te aktivnosti odvijaju”.

U Homsu ubijeno 36 civila

Šef sirijske opozicije u egzilu Khaled Khoja rekao je da je 36 civila ubijeno u ruskom napadu na Homs, u centralnom dijelu zemlje.

“Rusi su izveli napad na sjever Homsa i ubili 36 nedužnih civila u područjima koja su se borila i pobijedila borce ISIL-a”, rekao je iz New Yorka Khoja, šef sirijske nacionalne koalicije, opozicije u egzilu.

“Sve žrtve su civili. Niko od stradalih nije učestvovao u vojnim snagama. Očito je da je ruska intervencija podrška režimu i cilj joj je stvaranje još haotičnije atmosfere u Siriji”, dodao je.

Moskva je u srijedu pokrenula prve zračne udare u Siriji u sklopu, kako su naveli, borbe protiv terorizma.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ruska avijacija je izvela 20 zračnih napada i pogodila osam ciljeva ISIL-a u Siriji, uništivši jedno komandno mjesto ove grupe.

Međutim, sirijska opozicija, SAD i NATO tvrde da su Rusi gađali i položaje umjerenih sirijskih pobunjenika.

Izbjeći konflikt SAD-a i Rusije

Američka i ruska vojska će možda već u četvrtak održati sastanak o tome kako da izbjegnu slučajni konflikt tokom svojih odvojenih zračnih udara u Siriji, izjavio je američki državni sekretar nakon sastanka s Lavrovom.

“Složili smo se da je imperativ da što prije, a možda već danas [četvrtak], održimo razgovore između predstavnika naših vojski o izbjegavanju konflikta”, rekao je Kerry na zajedničkom obraćanju novinarima s Lavrovom u sjedištu UN-a u New Yorku, a prenijela agencija AFP.

Kerry je naveo da su, uprkos zabrinutosti zvaničnog Washingtona u vezi podrške Rusije za Assada i ruskog izbora ciljeva u njihovoj tek započetoj kampanji zračnih udara u Siriji, Lavrov i on unaprijedili ideje o ubrzanju političkog procesa u toj zemlji.

“Svi želimo da Sirija bude demokratska, ujedinjena, sekularna država, koja će biti dom za sve etničke grupe čija će prava biti zagarantirana, ali među nama postoje neke razlike kad je riječ o detaljima kako to postići”, izjavio je Lavrov.

Kerry je dodao da će Lavrov i on predstaviti prijedloge predsjednicima svojih država, Obami i Putinu, i da će ostati u kontaktu dok dvije strane budu razrješavale međusobne razlike.

“Sigurno ćemo i dalje biti u kontaktu na ovu temu, zato što smo se također složili da je imperativ da se pronađe rješenje i na svaki način izbjegne eskalacija”, rekao je Kerry.

(AJ Balkans)

Share This Article