Izrael spreman za mogući napad na Siriju

sanel
By sanel

Pojedina lokalna i regionalna pitanja zaokupljaju pažnju izraelske štampe i autora. Spominje se kako su u toku pripreme za moguću intervenciju u Siriji, te se ukazuje i na izazove sa kojima se suočava Izrael zbog “rastućeg jevrejskog rasizma i terorizma”, dok list Haaretz poziva da se oslobodi zatvorenik Mohammed Allaan.

Dnevni list Maariv u svojim glavnim vijestima navodi da izraelska vojska nastavlja sa pripremama za dalji razvoj sigurnosne situacije na sjevernoj granici.

Ističu da je okončana masovna vojna vježba 210. divizije na Golanskoj visoravni, koja je uključivala pripreme snaga za napad unutar sirijske teritorije u slučaju eventualnog napada neke od organizacija na teritoriju Izraela.

List prenosi izjavu izvora, kojeg su opisali kao visokorangiranog pripadnika jedinica stacioniranih na sjevernoj granici, u kojoj on odbacuje mogućnost napada na Izrael, ali i pored toga smatra kako postoji opasnost od nanošenja štete ovoj državi, kao i da se može desiti da ova zemlja bude uvučena u borbe koje se trenutno vode.

Ovaj izvor odbacuje pretpostavku o grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL) kao prijetnji Izraelu, dodavši da “njihove vojne sposobnosti nisu tako velike.”

Pozivi na koaliciju

U samom uvodu lista Maariv stoji da vojni izvori isključuju mogućnost rata na sjevernom frontu. Autor Yossi Melman kaže kako je vojska povela vojne reportere u svoj uobičajeni obilazak sjeverne regije Jabal al-Shaykh (planine Heremon) te da se tamo, prema njihovim navodima, nisu desile nikakve promjene, kao ni neke posebne pripreme ili stanje visoke pripravnosti.

Melman je kritizirao način na koji se mediji bave pitanjem vojnih priprema, te kaže kako vježbe za eventualnu intervenciju predstavljaju samo marginalni dio u nizu hipotetičkih scenarija, te da su navodi jednog od oficira o mogućnosti vojne okupacije jednog ili dva sela nedaleko od granice, zapravo na marginama onoga o čemu se ovdje govori.

Vezano za drugo regionalno pitanje, Oded Tira je u Maarivu zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da prilikom obraćanja u Ujedinjenim narodima, predviđenog za sljedeći septembar, uputi poziv na savezništvo sa sunitskim državama koje su izložene iranskoj prijetnji, smatrajući da Netanyahu time nema šta izgubiti.

Autor teksta kaže: “Prilika je to za započinjanje novog saveza između Izraela, sunitskih država i ‘umjerenog’ sunitskog svijeta”, za koji ističe da se nalazi u dometu iranskih nuklearnih raketa. Također smatra da države poput Egipta i Saudijske Arabije mogu predstavljati most spajanja sa drugim sunitskim državama.

Tira, također, spominje da sunitski svijet, s jedne strane, strahuje od iranske prijetnje u smislu strateške dominacije i širenja šiitskog učenja, i s druge strane činjenice da su ove države izložene iranskim napadima.

Egzistencijalna prijetnja

Što se tiče situacije u Izraelu, bivši parlamentarac i direktor Izraelskog instituta za demokratiju Yohanan Plasner, u intervjuu za list Yediot govorio je o egzistencijalnoj prijetnji za Izrael kao posljedici jevrejskog terorizma, te je pozvao na djelovanje u svim aspektima: političkom, zakonodavnom, odgojnom i kulturnom kako bi se iskorijenile ksenofobija, rasizam i nasilje.

Autor poziva na jačanje instrumenata zakona kojima će se spriječiti zločini “iz mržnje i poticanje na nasilje”, te podržati snage sigurnosti, pravni odjeli, javno tužiteljstvo i sudstvo, kao i reformirati sistem obrazovanja kako bi se uništilo sjeme iz kojeg niče “mržnja prema drugom”.

Njegov je zaključak da ubistva u Jerusalemu i Dumi neće biti dovoljna da se zaustave takvi događaji, aludirajući na ubistva dva dječaka Mohammeda Abu Khadera i Alija Dawabsheha koje su počinili doseljenici.

Oslobađanje Allaana

List Haaretz u uvodnoj riječi poziva na oslobađanje zarobljenika Mohammeda Allaana koji štrajkuje glađu više od dva mjeseca, pojasnivši da se radi o administrativnom pritvoru, bez optužnice ili suđenja.

Ovaj list ukazuje na to da su ostali zarobljenici koji su štrajkovali glađu bili oslobođeni, među kojima je i Khader Adnan, te se naglašava kako bi odgađanje ove odluke moglo voditi ka novom valu krvoprolića i uzavrele situacije na Zapadnoj obali sa tendencijom eskalacije.

Haaretz je kritizirao sudske instance kada je riječ o administrativnom pritvoru, ističući kako se procjenjuje da broj zatvorenika u “administrativnom pritvoru” u izraelskim zatvorima iznosi gotovo 400 osoba, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu. U listu se navodi da bi njihovo oslobađanje uklonilo “maligni tumor” sa imidža Izraela, kao države u kojoj se poštuje zakon i vlada demokratija.

(AJ Balkans)

Share This Article