Institucije sirijske opozicije u Halebu prelaze na tursku liru

sanel
By sanel

Neke od institucija u dijelovima provincije Haleb, trenutno pod kontrolom umjerene sirijske opozicije, počele su sa finansijskim prometovanjem u turskim lirama, čime su zamijenile sirijsku funtu. Turska lira je postala glavno sredstvo monetarne razmjene, izvještava Lokalno vijeće grada Haleba.

Vijeće je u utorak za Anadolu Agency potvrdilo da trenutno zajedno sa nekoliko drugih pro-opozicionih institucija vrši transakcije u turskoj valuti.

Osim Vijeća, turskom lirom odnedavno prometuju i druge institucije u Halebu, poput Šerijatskog suda, Slobodnih advokata Haleba i Unije medijskih profesionalaca.

Tokom građanskog rata koji je ophrvao Siriju prije skoro pet godina, lokalna valuta – sirijska funta, naglo je devalvirala.

U martu 2011. godine, kada su konflikti počeli, odnos dolara i sirijske funte je bio 1:47, dok je danas 1:189.

Turska lira je takođe imala svoje uspone i padove, sa vrijednosti 1,67 na 2,70, u odnosu na američki dolar. Međutim, ostaje neuporedivo stabilnija valuta u odnosu na sirijsku.

“Korištenje turske valute će biti od koristi lokalnom stanovništvu, jer je manje promjenjiva,” kaže Rašid Tahvali, trgovac iz Haleba.

Sirija je u grču građanskog rata od kada je režim predsjednika Bešara el-Eseda počeo sa nasilnim gušenjem protesta protiv njegove vlade, početkom 2011. godine, u valu “Arapskog proljeća” u ovoj zemlji. Od tada je u konfliktima režimskih snaga i naoružanih opozicionih grupa poginulo više od 220 hiljada ljudi, podaci su Ujedinjenih nacija.

(AA)

Share This Article