Koalicija protiv ISIL-a u iskušenjima

sanel
By sanel

Koalicija protiv grupe Islamska država Irak i Levant, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, suočava se sa unutrašnjim problemima i faktorima koji kompliciraju situaciju na terenu.

Svaka članica koalicije ima svoje geopolitičke interese koje nastoji da ostvari. Turska je posebno zabrinuta zbog teritorije koju kurdske snage drže uz granicu sa Sirijom, javlja Rosiland Jordan, novinarka Al Jazeere.

Rat koji Sjedinjene Američke Države predvode protiv ISIL-a ušao je u drugu godinu, a problemi su sve složeniji. Eksperti tvrde da se mnogo toga odvija iza kulisa napora da se pobijedi ta grupa.

Rami Khouri sa Američkog univerzitet u Bejrutu je kazao: “Amerikanci žele sarađivati sa jedinicama narodne zaštite, kurdskim oružanim grupama u Siriji, ali Turska ih bombardira jer ne želi njihovo jačanje.”

Nastojanje Turske da spriječi formiranje kurdske države predstavlja izazov za nastojanja koalicije predvođene SAD-om. Skoro cijelu prošlu godinu, Turska nije dozvoljavala SAD-u da koristi zračnu bazu Incirlik za napade na položaje ISIL-a u Siriji.

S druge strane, sve do maja ove godine nisu se protivili borbenim aktivnostima koje kurdske jedinice narodne zaštite vode protiv ISIL-a u Siriji. Tada su kurdski borci gotovo prešli rijeku Eufrat sa istoka.

Prijetnja za Tursku

Za zvaničnu Ankaru to je predstavljalo prijetnju po sigurnost Turske, pa su nakon toga sa SAD-om sklopili sporazum o uspostavljanju zone slobodne od ISIL-a zapadno od Eufrata.

U skladu sa sporazumom, ta bi zona trebalo da bude slobodna i od Kurda.

Turska je dozvolila da američki borbeni avioni F-16 i bespilotne letjelice vrše napade na ISIL iz Incirlika jer, tvrde američki vojni zvaničnici, tako sprječavaju borce ISIL-a da upadaju na njihovu teritoriju.

“Nakon što je Turska pokrenula napade protiv zabranjene PKK, kao odgovor na njihove nedavne napade u Turskoj, situacija se dodatno zakomplicirala. Postoji strah da bi pod plaštom legitimne sigurnosne prijetnje, kako je nazivaju, turske snage napade protiv PKK usmjerile i na kurdske borce u Siriji, što bi ugrozilo nastojanja koalicije. Zvaničnici SAD-a tvrde da nema mjesta za zabrinutost”, javlja Jordan.

John Kirby, glasnogovornik State Departmenta, kazao je: “Turska je bila sasvim jasna. Njihove aktivnosti na teritoriji Sirije fokusirane su protiv ISIL-a.”

Iako Vlada SAD-a tvrdi kako nije voljna da dozvoli da pojedini članovi koalicije ostvaruju svoje političke ciljeve, nije tajna da i Turska i kurdski borci imaju veće planove.

Sjedinjene Američke Države imaju težak zadatak da osiguraju da se oba koaliciona partnera fokusiraju na borbu protiv ISIL-a.

(AJ Balkans)

Share This Article