Jemen: Vojna akcija ‘Zlatna strijela’

sanel
By sanel

U Adenu, na jugu Jemena, ubijeno je sedam ljudi, a desetine su ranjene od bombi za koje se vjeruje da su ih postavili pripadnici pokreta Husi. Protjerani su iz lučkog grada Adena prije dvije sedmice. Istovremeno, pripadnici Narodnog otpora stigli do grada Zindžibara u pokrajini Ebjen, koja se nalazi istočno od Adena. Dio je to operacije pod nazivom „Zlatna strijela“ sa ciljem zaštite pokrajine Aden.

Pripadnici Narodnog otpora, potpomognuti drugim jedinicama odanim predsjedniku Hadiju, ali i zračnim udarima međunarodne koalicije, započeli su operaciju osvajanja Zindžibara, najvećeg grada u jemenskoj pokrajini Ebjen. To je druga faza operacije „Zlatna strijela“.

Osvajanje tog grada za Narodni otpor bi značilo osiguravanje teritorija istočno od Adena i sprečavanje prodiranja pokreta Husi i snaga odanih svrgnutom predsjedniku Salehu prema gradu Adenu, u koji se život postepeno vraća.

Premijer i nekoliko ministara jemenske vlade u egzilu vratili su se u Aden. Cilj im je obnova grada i normalizacija stanja. No, to će biti moguće tek nakon što se osigura odbrana grada od eventualnih napada iz pokrajine Lahidž sa sjevera i sjeverozapada, te iz pokrajine Ebjen s istoka.

Podrška vojske

Narodnom otporu podršku pružaju i jedinice jemenske vojske, uz pomoć kojih je uspio osvojiti područja sjeverno od Adena od preostalih ćelija pripadnika pokreta Husi, stigavši do grada Hute, najvećeg grada u pokrajini Lahidž. A nakon toga planiraju napredovati i prema istoku te povratiti i druge teritorije koje je zauzeo pobunjenički pokret Husi od marta ove godine.

„Mi smo 94. godište. Pogledajte šta su pokret Husi i Salehove snage uradili. No, mi ćemo osloboditi Hutu i Lahidž, kao što smo oslobodili Aden“, govore borci.

Napredak koji je Narodni otpor ostvario u centralnom dijelu pokrajine Ebjen u prethodna dva dana, osvajanjem više strateški značajnih lokacija i presjecanjima linija opskrbe pokreta Husi i snaga odanih svrgnutom predsjedniku Salehu iz pokrajine Bejda, u mnogome će doprinijeti sigurnosti u Adenu.

(AJ Balkans)

Share This Article