Sporazum s Iranom zabrinuo susjede

sanel
By sanel

Nakon višesedmičnih pregovora, Iran i šest svjetskih sila su postigli sporazum o iranskom nuklearnom programu. Iranski susjedi su pažljivo pratili pregovore u Beču. Neki od njih strahuju da bi Teheran mogao razvijati nuklearno oružje i nakon postignutog dogovora.

Saudijska Arabija želi ostanak sankcija. Kažu kako jačanje iranske ekonomija znači i rast utjecaja u drugim zemljama, uključujući Liban, Irak i Jemen. Ali, ukidanje sankcija moglo bi ići u korist drugih zaljevskih država. Iran je veliki trgovački partner Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanu, zemljama sa druge strane Perzijskog zaljeva.

Ovim historijskim dogovorom o nuklearnom programu, Iranci prekidaju decenijama dug lanac sankcija. Izvoznici se nadaju zvjezdanom uzletu. Milijarde dolara investicija u trgovački i sektore poput avijacije, nafte i tehnologije mogle bi biti upumpane u iransku ekonomiju.

“Iran je zlatni rudnik. Ima veliku populaciju, među kojima je mnoštvo kreativnih građana sposobnih učiniti mnogo više od bavljenja zanatom. Ima jake regionalne veze i godine propuštenih prilika koje čekaju na ispravku”, rekao je politički analitičar Rami Khoury.

Za Iran bi mogla početi nova era u smislu promijenjene uloge u regiji. Uprkos decenijama sankcija, iranski utjecaj je samo rastao. U ovom momentu ta zemlja je glavni predvodnik šiitskih snaga na Bliskom istoku. U jemenskom ratu podržali su Huse, koji su natjerali predsjednika u egzil.

Novi politički odnosi

Saudijska Arabija, glavni rival Irana u regiji, konstantno kritizira mogućnost postizanja bilo kakvog dogovora s Teheranom. Iran je proširio svoj utjecaj u Iraku – trenira i nadzire hiljade pripadnika šiitskih milicija u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

U Siriji podržavaju Assadov režim – novčano, vojno i ljudstvom. Iranski saveznik u Libanu – šiitska oružana grupa Hezbollah – također šalje borce na sirijske frontove. Pojedini politički analitičari smatraju da bi iranski utjecaj mogao biti djelomično ograničen ako Saudijska Arabija i zemlje Vijeća za zaljevsku saradnju nastave s tvrdim stavom.

“Vjerujem da će regionalni utjecaj rasti, naročito na ekonomskom i tehnološkom polju, gdje su Iranci veoma napredovali, a zatim u turizmu i obrazovanju. Na tim pitanjima će bazirati nove političke odnose”, ocijenio je Khoury.

Sada kada SAD i Iran, nakon godina neprijateljstva, postižu dogovor, očekuje se promjena iranske politike na Bliskom istoku. U kojem smjeru tačno – nije moguće predvidjeti.

(AL Jazeera)

Share This Article