U Egiptu se pokušava uspostaviti imperija straha

sanel
By sanel

Nedavni atentat na glavnog egipatskog tužioca Hishama Barakata bio je povod da egipatska vlada pripremi i na odobravanje pošalje predsjedniku Abdel Fattahu es-Sissiju novi zakon o borbi protiv terorizma koji predviđa uspostavu posebnih sudova, a koji je predmet glasnih osuda od strane brojnih nevladinih organizacija iz zemlje i šire, javlja Anadolu Agency (AA).

Zakon koji čeka na Sissijev potpis predviđa osnivanje posebnih sudova za slučajeve terorizma, a da sam termin terorizam nije precizno definira. Najavljeno je ograničavanje žalbenih postupaka na presude novih sudova, široke ovlasti vojske, izricanje zatvorskih kazni svim novinarima čiji tekstovi ne budu u skladu sa zvaničnim saopćenjima egipatskih institucija i brojne druge stvari koje su izazvale buru reakcija nevladinog sektora i boraca za ljudska prava.

Brojne međunarodne organizacije tvrde da novi prijedlog zakona borbe protiv terorizma u Egiptu predstavlja potez „pučke vlasti“ da pod političku kontrolu stavi pravosudni sistem, izvrši dodatni pritisak na opoziciju i uništi sve vrijednosti revolucije kojom je 2011. godine svrgnut režim Hosnija Mubaraka.

Advokat Međunarodnog centra za pravo El Kerame sa sjedištem u Ženevi Ahmed Mufrih je u izjavi za AA kazao da novi zakon koji je vlada Egipta usvojila i poslala na odobrenje predsjednika predviđa mnogo oštrije mjere od klasičnog vanrednog stanja u zemlji.

„Ovim prijedlogom Zakona o borbi protiv terorizma se pokušava uspostaviti imperija straha u Egiptu. Brojni pravni eksperti su kazali da je taj zakon najlošiji u svijetu i da će u slučaju implementacije uvesti Egipat u sunovrat. Smatram da je postojeći Kazneni zakon u Egiptu dovoljan za efikasnu borbu protiv terorizma. Međutim, vlasti donose nove zakone kojima jačaju diktaturu“, tvrdi Mufrih.

Podsjetivši da u Egiptu već dvije godine od vojnog udara ne postoji parlament kao zakonodavac i da su vlasti iza zatvorenih vrata usvojile 510 uredbi, Mufrih je kazao da većina tih zakonskih uredbi krši osnovna prava i slobode zagarantovane ustavom.

„Žalosno je da pravosudni sistem u Egiptu ne reagira na samovolju vlasti i uvođenje spornih zakona. Taj pravosudni sistem je postao saveznik bezpravlja tokom protekle dvije godine“, kazao je Mufrih.

Govoreći o detaljima novog zakona, Mufrih je kazao da on sadrži 55 stavki, od kojih se pet posebno ističu kao „opasne“ po slobode ljudi.

Prema njegovim riječima, šesta stavka zakona predviđa apsolutne ovlasti egipatskih snaga sigurnosti, odnosno sprječava procesuiranje bilo kojeg pripadnika snaga sigurnosti.

„Pripadnicima egipatskih snaga sigurnosti se daje ovlast da koriste vatreno oružje u slučajevima kada lično prepoznaju ugrožavanje sigurnosti života ili materijalnih dobara. Međutim, pravni okviri to ne dozvoljavaju na takav način. Nema čak ni precizne odrednice na koja materijalna dobra se misli, javna ili privatna“, kazao je Mufrih.

Podsjetivši da su egipatske snage sigurnosti nakon niza napada na vojne baze u Sinaju izvele napad u Kairu u kojem su ubile devet istaknutih članova Muslimanskog bratstva, među kojima je bio i jedan bivši parlamentarac, Mufrih je kazao da će novi zakon omogućiti slične nove napade na opoziciju u Egiptu. Egipatske vlasti su pomenuta ubistva okarakterisale kao odgovor na vatru, što su iz Muslimanskog bratstva demantirali.

Mufrih ističe da novi zakon predviđa osnivanje spornih specijalnih sudova na kojima će biti ograničena prava procesuiranih na žalbeni postupak i uvedena klauzula kojom se osuđenima u sudskom procesu u odsustvu prilikom hapšenja oduzima pravo na ponovno suđenje.

Još jedna sporna odredba novog zakona, tvrdi Mufrih, je i ona koja predsjedniku Sisiju daje znatno šire ovlasti o pitanju proglašenja vanrednog stanja u zemlji ili nekoj njenoj regiji.

„U 54. tački zakona se predsjedniku daje ovlast da proglasi šestomjesečno vanredno stanje, iako se ono precizno ne naziva tim imenom, a to je dvostruko više od sadašnjih zakonskih odredbi. Predsjednik će moći neograničeno produžavati to stanje. Neće čak biti potrebe za objavljivanje u službenom listi, već će biti dovoljna usmena naredba predsjednika“, kazao je Mufrih i pomenutu odredbu ocijenio „katastrofalnom“.

Početkom jula 2013. godine vojnim udarom je sa vlasti svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Morsi i od tada traje žestoki obračun nove egipatske vlasti sa njenim neistomišljenicima, u prvom redu sa Muslimanskim bratstvom.

Prema podacima Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava u Egiptu je u proteklom periodu ubijeno 1.400, a uhapšeno više od 40.000 osoba.

(Anadolija)

Share This Article