Izrael će graditi ogradu na granici s Jordanom

sanel
By sanel

Izraelska vlada je odobrila fondove za ogradu koja će biti podignuta na dijelu istočne granice te zemlje s Jordanom.
Premijer Benjamin Netanijahu je danas rekao da će ograda biti duga 30 kilometara i da će početi od Ejlata na Crvenom moru, na jugu, ka mjestu gdje se gradi novi aerodrom.
On je objasnio da će čitava ograda biti na izraelskoj teritoriji i neće kršiti suverenitet Jordana. Plan o izgradnji je koordinisan s jordanskim vlastima.
Izrael i Jordan su potpisali mirovni sporazum 1994. i od tada su odnosi prijateljski. U posljednjih nekoliko godina Izrael je podigao utvrđene ograde na granici s Egiptom da spriječi dolazak afričkih migranata i na Golanskoj visiji da spriječi ubacivanje iz Sirije.
“Izgradnja ograde u ovom području će biti na izraelskoj strani granice i neće kršiti suverenitet Hašemitske Kraljevine Jordan, njene nacionalne interese, niti čast”, navedeno je u saopštenju Netanijahuovog kabineta, kako prenose izraelski mediji.
Takođe navode da je 30 kilometara duga ograda samo jedan njen segment i da se troškovi procjenjuju na dvije milijarde šekela (oko 500 miliona dolara).Ograda će biti slična onima na granici s Egiptom i Sirijom. Netanijahu je prije više godina najavio planove o izgradnji ograde na granici s Jordanom, ali je potrebnija bila barijera na sirijskoj zbog građanskog rata u toj zemlji.
Izraelski odbrambeni zvaničnici vjeruju da postoji mogućnost da se operativci Islamskog džihada ubace u Izrael i da izgradnja međunarodnog aerodroma u Timni, koji će zamijeniti aerodrom u Ejlatu, zahtijeva pojačanu bezbjednost. Očekuje se da će aerodrom biti otvoren u ljeto sljedeće godine. Mjesto na kome se gradi je udaljeno 200 metara od granice.

(Agencije)

Share This Article