‘Islamska država’ objavila intervjuu sa zarobljenim pilotom

sanel
By sanel

Grupa Islamska država objavila je, u mjesečnom magazinu koji objavljuje na engleskom jeziku, intervjuu sa jordanskim pilotom kog su zarobili prošle nedjelje pošto se njegov avion srušio na sjeveru Sirije.

Pilot Muad al-Kasasbeh je, kako je objavljeno u magazinu “Dabik”, rekao da je njegov F-16 u srijedu oborila raketa u blizini Rake, grada koji Islamska država smatra svojom prestonicom.

Poručnik prve klase jordanskih vazduhoplovnih snaga Kasasbeh (26) je naveo da se katapultirao i da je završio u rijeci Eufrat, gde su ga zarobili borci Islamske države.

SAD su ranije demantovale da je Islamska država oborila jordansku letilicu, podsjetila je agencija AP.

U istom izdanju magazina, Islamska država je pohvalila nedavni napad na kafić u Sidneju. Australijska policija upala je 15. decembra u kafić u kojem je Man Harun Monis više od 16 sati držao grupu od 17 talaca. Otmičar i još dvije osobe su ubijeni, a četvoro talaca je teže povređeno.

Agencija AP je navela da je magazin Islamske države objavljen u ponedjeljak na Internetu.

Jordan je saopštio da će uložiti sve napore da bi izbavio svog pilota.

To je prvi izgubljeni avion međunarodne koalicije otkad su pokrenuti  vazdušni napadu protiv Islamske države u Siriji i prvo zarobljavanje pilota koji je učestvovao u toj misiji.

Prema navodima jednog aktiviste iz Rake, Islamska država je podjeljena u pogledu sudbine pilota, strani borci žele da on bude smaknut, dok su ostali skloniji tome da ga ostave u životu.

(Agencije)

Share This Article