Erdogan: Zapad mora poštivati naše pravosuđe

sanel
By sanel

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu u Istanbulu kako je od 14. decembra, od kako kako je pokrenut proces protiv “paralelne države”, pokrenuta i kampanja kojom se servisiraju informacije da se u toj državi “ušutkavaju mediji” te dodao kako su kritike usmjerene prema turskim vlastima neutemeljene, prenosi agencija Anadolija.

Proces pokrenut 14. decembra, kako je rekao Erdogan u obraćanju Generalnoj skupštini Odbora za vanjskoekonomske odnose u Istanbulu, u skladu je sa zakonom i “niko nije na meti linča” i nije proglašen krivim sve do okončanja kompletnog procesa.

Dodao je kako se svaki potez sigurnosnih agencija temelji na dokazima i osnovanoj sumnji.

“Ali, od kako je počeo proces, neki su pokrenuli i kampanju s navodima ‘ušutkavanja medija’, koja je servirana cijelom svijetu. Vrlo je zanimljivo da Evropska unija objavljuje saopćenja o svemu tome čak i tokom praznika. Otkad su to oni počeli izdavati saopćenja i tokom praznika? Koliko li su samo osjetljivi, koliko li samo vole i prate dešavanja u ovoj državi… Odakle sada ta osjetljivost onima koji nas zadržavaju na svojim vratima već 50 godina? Međunarodni mediji, kao i uvijek, čvrsto su prigrlili kampanju protiv Turske i već znaju šta slijedi, jer im je ranije već sve servirano”, kazao je turski lider.

Hiljade sudskih procesa

Erdogan je rekao kako su, “prema vlastitim tvrdnjama, i naizgled organizacije s naglaskom na vladavinu prava” sa svojim glasnogovornicima podržale kampanju protiv Turske.

“Kada sam gospođi na čelu najveće članice EU-a rekao da u toj državi doslovce održavaju terorističku organizaciju PKK i pokazao te dokumente, dobio sam odgovor kako se protiv takvih lica vodi oko 4.000 sudskih procesa i čeka se odgovor pravne države. I Turska je pravna država. I vi ćete čekati odgovor pravne države i možete komentirati tek kada taj odgovor dođe”, dodao je. 

Prvi čovjek Turske je kazao kako “oni koji nama sole pamet ne izručuju teroristu koji je ubio turskog privrednika u zgradi Sabanci Holdinga”.

“Ubili su i sedam naših građana, a u sudnicu kasnije nisu pustili ni naše parlamentarce, ni novinare. Gdje je taj Zapad? O čemu vi to govorite? Sviđalo vam se ili ne, poštovat ćete odluke turskog pravosuđa, poštovat ćete vladavinu prava. U čemu je stvar? Privedeni su novinari. Zar i novinari ne čine krivična djela?”, upitao je.

Podsjetio je i na aferu prisluškivanja u Velikoj Britaniji, rekavši kako tada niko nije govorio u ušutkivanju medija kada je pod istragom bilo 50 novinara i zatvorena jedna medijska kuća.

Ubistva u Palestini

“Izrael je samo ove godine masakrirao 16 novinara. Zašto ste šutjeli? Zašto niste pomogli novinarima koji su otjerani sa posla jer nisu izvještavali u korist Izraela? U Egiptu je uhapšeno na desetine novinara među kojima i turski. Novinarka agencije Anadolija bila je izložena nasilju. Zašto ste šutjeli? Posvetit ćete pažnju članovima kriminalne grupe pravdajući svoje postupke štićenjem novinara, ali nećete vidjeti ono što se dešava u EU ili nekim drugim državama. Nemate nikome ništa za prigovoriti”, rekao je.

Govoreći o izvještajima o zaštiti prava novinara, Erdogan je istakao kako je s posebnom pažnjom pročitao te dokumente i vidio da je “Turskoj svakako dato mjesto u posebnom uglu, ali Izrael nije ni spomenut”.

“U izvještaju piše da je u Palestini ubijeno sedmero novinara. Kao da su ih Palestinci ubijali”, rekao je Erdogan i podsjetio i na svoju posjetu Međunarodnom komitetu za zaštitu novinara te im objasnio kako su neki ljudi, koristeći novinarstvo samo kao masku, učestvovali u planiranju ili direktno u ubistvima policajaca, radili na pripremi terorističkih napada i sličnih krivičnih djela, nakon čega je izvještaj izgledao nešto drugačije.

Sukob demonstranata i policije u Ankari

Članovi Sindikata uposlenika u obrazovanju i nauci (Egitim-Is) u subotu su u glavnom gradu Turske održali protestnu šetnju pod sloganom “Poštivanje rada i sekularnog obrazovanja, tokom koje su izbili sukobi demonstranata i policije, javlja Anadolija.

Policija je privela predsjednika Sindikata, kao i veliki broj članova.

Demonstranti su se okupili na Trgu Tandogan, nakon čega su namjeravali održati protestnu šetnju prema Trgu Kizilay.

Tom prilikom je došlo do sukobljavanja demonstranata i pripadnika policije.

Policija je, nakon upozorenja da se raziđu, protiv okupljenih demonstranata koristila vodene topove i suzavac.

Uprkos upozorenjima policije da se raziđu, demonstranti su nastavili s protestima.

Pripadnici policije su tom prilikom priveli čelnika Sindikata uposlenika u obrazovanju i nauci te više od 100 članova Sindikata.

(Agencije)

Share This Article