Iračka vojska sprema ofanzivu na Mosul

sanel
By sanel

Iračke snage pripremaju planove za ofanzivu u Mosulu, drugom po veličini gradu u Iraku koga su osvojili borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) prije šest mjeseci, kazao je za Al Jazeeru irački ministar finansija Hoshyar Zebati.

Vlada Iraka uspostavila je odjel operacija za oslobađanje grada, istakao je Zebari i dodao kako uspjeh ofanzive ovisi o koordinaciji između iračkih snaga i međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Zebari, koji je inače iz Mosula, rekao je kako se ne slaže sa prognozama američkih zvaničnika da će borbe protiv ISIL-a trajati godinama.

„Suprotno šta drugi ljudi misle, ne smatram kako će ovo biti dugotrajna borba“, naveo je ministar finansija.

U novembru je zamjenik guvernera Mosula Nuraddin Kaplan naveo kako je „sve bolje što operacija ranije počne. Što više vremena prođe, stanje će biti teže“.

Ključni grad

U razgovoru sa novinarkom Al Jazeere Jane Arraf u Bagdadu, Zebari je naveo kako Vlada treba uraditi sve u njenoj moći kako bi nagovorila sunite, otuđene zbog administrativnih politika, da se okrenu protiv oružanih grupa.

„Mislim da je Mosul ključan. To je grad gdje su propale iračke sigurnosne snage. Mosul je grad gdje je Abu Bakr al-Baghdadi proglasio svoj halifat i on treba biti poražen. U tom gradu Iračani i koalicija trebaju proglasiti pobjedu nad njima (pripadnicima ISIL-a)“, naveo je Zebari.

Dodao je kako su kurdske snage Pešmerga već ostvarile „velike napretke“ na sjevernim i zapadnim područjima oko Mosula.

Nakon sumiranja imovine banaka na područjima koje kontrolira ISIL, Zebari je kazao kako se vjeruje da sada ova grupa ima plijen od pola milijarde američkih dolara iz Mosula, Tikrita i drugih gradova čime je to „najbogatija (oružana) organizacija na svijetu“.

Naftna polja

Istakao je kako Irak pokušava ukinuti izvore ISIL-ovog finansiranja, uključujući šverc naftom.

„Oni kontroliraju veći broj naftnih polja u Siriji i Iraku i naftu švercuju u druge države kamionima preko posrednika u Turskoj ili preko drugih država. Tokom zračnih napada, njihova postrojenja u Siriji i Iraku su mete kako bi ISIL ostao bez ovih prihoda, ali oni imaju ogromne finansijske resurse. Vojnicima daju dobre plate, bolje nego što mi možemo priuštiti svojima“, rekao je Zebari.

„Ovo je jedan od elemenata snage naše organizacije. Nije riječ samo o podzemnoj terorističkoj organizaciji, ISIL ima plan da kontrolira. On želi vladati.“

(Al Jazeera)

Share This Article