Sirija: Grad Halep bez struje, plina i hrane

sanel
By sanel

Građanski rat u Siriji traje tri i pol godine, a jedan od najrazorenijih gradova Halep, danas je grad ruševina koji bez struje, plina i hrane dočekuje novu zimu, piše Anadolu Agency (AA). Veći dio grada, koji je sa tri strane opkoljen jedinicama sirijske vojske odane predsjedniku Basharu al-Assadu, kontroliraju pobunjeničke snage.

Jedini koridor za dopremanje goriva i hrane u grad je stalna zračnih snaga sirijske vojske što je i dovelo do obustave isporuke životnih  namirnica za stanovnike.

Humanitarne organizacije dijele ograničene količine goriva, a ispred njihovih centara su formirani dugi redovi.

Mještanin starog dijela Halepa Ebu Esed je za AA kazao da sirijska vojska stalno bombardira grad i da u većini naselja duži period nema struje te da su brojna naselja sravnjena sa zemljom.

„Stanovnici su izloženi istovremenim napadima sirijske vojske i snaga ISIS-a. Dobronamjernici su u grad dovezli 75.000 goriva. Narod to koristi za ogrijev i spremanje hrane. Nadolazeća zima je veliki problem“, kazao je mještanin Ebu Malik.

Još jedan mještanin Halepa Ebu Vezir je u razgovoru sa novinarom AA istakao da do Halepa trenutno vodi samo jedan slobodni kopneni put prema Handaratu, ali da je i on postao poprište zračnih napada i pokušaja režima da u potpunosti opkoli grad.

„Život u Halepu svakim danom je sve teži. Ukoliko ne stigne veća količina pomoći, predstojeća zima bi mogla donijeti nove tragedije“, upozorio je Ebu Vezir.

(Vijesti.ba)

Share This Article