Nepoznata sudbina hiljada otetih u Siriji

sanel
By sanel

Sirijska advokatica i osnivačica Centra za dokumentiranje kršenja ljudskih prava (VDC) Razan Zaitouneh je 9. decembra 2013. godine oteta u zapadnom sirijskom gradu Dumma, zajedno s još trojicom aktivista VDC-a, Samirom al-Khalilom, Waelom Hamadom i Nazimom al- Hamadijem.

Godinu dana kasnije, prebivalište i sudbina Zaitouneh i njenih kolega ostaje misterija, a njihov slučaj bi mogao postati jedan od mnogih zaboravljenih slučajeva otmice sirijskih aktivista.

Nestanak ljudi postao je alarmantan problem u Siriji, u kojoj je nepoznata sudbina hiljada Sirijaca od kada je počeo ustanak u martu 2011. godine.

Otkriti sudbine hiljada nestalih

Dok je neke zatvorila državna sigurnosna služba ili lokalna policija u gradovima i selima odanim Assadovom režimu, druge su zarobili borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), a postoji nedvojbena mogućnost da zatvorenike pogube neprijateljske snage.

“Waynun”, što na sirijskom dijalektu arapskog jezika u Siriji znači “Gdje su oni?”, nova je kampanja koju su pokrenuli mladi sirijski članovi opozicije, kako bi istakli položaj prisilno raseljenih, uključujući i one koje je zatvorio sirijski režim i one koje su zarobili pripadnici ISIL-a.

Yara, članica omladinske aktivističke grupe, kaže da, pored podizanja svijesti, kampanja zahtijeva transparentnost onih koji su ih zarobili.

“Cilj naše inicijative je da saznamo sudbinu hiljada nestalih Sirijaca koji trunu u tamnicama sirijskog režima i da ih vratimo njihovim porodicama”, rekla je za Al Jazeeru Yara, koja nije htjela otkriti svoje prezime.

Pozivajući se na vrijednosti slobode govora i vjerovanja, kampanja je pozvala na oslobađanje svih političkih zatvorenika i zatvorenika savjesti. Do sada su napori organizacije bili usmjereni na stvaranje publiciteta.

Logo kampanje

“Već smo dizajnirali logo organizacije te smo počeli skupljati fotografije svih nestalhi osoba koje smo uspjeli pronaći, kako bi ih distribuirali širom zemlje. Neki od naših volontera dizajnirali su grafit loga kampanje te su grafitirali mnoge dijelove Halepa i Idliba”, kaže Yara.

Zahvaljujući naporima njihovog odjela za odnose s javnošću, logo je privukao pažnju javnosti u nekoliko glavnih gradova Evrope, koji su nedavno emitirali vijesti o nestalim Sirijcima.

Samar, aktivista za ljudska prava i član kampanje Waynun, rekao je za Al Jazeeru da je do sada glavni izazov kampanje bila šutnja porodica koje su uključene. U mnogim slučajevima, kaže on, porodice zatvorenika odbile su čak prijaviti nestanak bližnjih.

“Porodice strahuju da će pričanje o tome dovesti do dalje marginalizacije slučajeva nestalih osoba. Podigli smo njihovu svijest o važnosti izražavanja njihovih zahtjeva za oslobađanje nestalih članova porodice, ali neki su se odlučili na šutnju, u nadi da će njihova nestala rodbina biti oslobođena, ili da će njihova sudbina barem biti potvrđena”, kazao je Samar.

Do sada je kampanja Waynun naišla na veliku podršku javnosti. Sljedbenici režima osnovali su sličnu organizaciju, zahtijevajući da saznaju sudbinu više od 250 vojnika sirijske vojske koji su nestali nakon što je ISIL zauzeo vojni aerodrom Tabaqa.

(Al Jazeera)

Share This Article