Načelnik Generalštaba SAD-a brani Izrael

sanel
By sanel

Najviše rangirani oficir u vojsci Sjedinjenih Američkih Država je rekao da je Izrael “uložio veliki napor” da ograniči broj civilnih žrtava u proteklom ratu u Gazu u kojem su ubijene hiljade Palestinaca, uglavnom civila.

Armijski general Martin Dempsey, načelnik Generalštaba oružanih snaga, kazao je da je pročitao nedavno objavljene izvještaje u kojim se kritizira broj ubijenih civila tokom ovogodišnjeg 50-dnevnog rata u Gazi, ali je rekao publici u New Yorku u četvrtak da smatra da su Izraelske odbrambene snage (IDF) “učinile sve što su mogle” da izbjegnu civilne žrtve.

Izrael je kritiziran zbog ubijenih civila tokom sukoba, a kritike je uputila i Bijela kuća. Više od 2.100 Palestinaca je ubijeno tokom sukoba, a većina su bili civili. Među civilnim žrtvama je bio veliki broj djece, navode Palestinci i Ujedinjeni narodi.

U izvještaju Human Rights Watcha objavljenom u septembru, Izrael je optužen da je počinio ratne zločine napadima na tri škole kojim je upravljao UN, dok je u izvještaju Amnesty Internationala objavljenog u srijedu  navedeno da je Izrael prikazao “bešćutnu ravnodušnost” za pokolj uzrokovan napadima na civilne mete.

Dempsey je u New Yorku tokom posjete Vijeću Carnegiea za etiku u međunarodnim odnosima upitan o etničkim implikacijama izraelskih postupaka tokom rata u Gazi.

“Ja zaista smatram da je Izrael poduzeo sve moguće mjere da ograniči kolateralnu štetu i civilne žrtve”, prenijela je agencija Reuters Dempseyjevo obraćanje publici.

‘Dvostruki standardi’

“U ovakvoj vrsti sukoba, gdje se od vas očekuje standard koji se ne očekuje od vašeg neprijatelja, vi ćete biti kritizirani za civilne žrtve”, rekao je on.

Dempsey je rekao da je Hamas pretvorio Gazu u “skoro podzemno društvo” sa tunelima koji idu širom obalske enklave.

“To je IDF-u predstavljano određene izazove. Ali su oni uradili neke nevjerovatne stvari da pokušaju da limitiraju civilne žrtve, uključujući izdavanje upozorenja da će uništiti određenu strukturu”, rekao je Dempsey.

General je kazao da je “tragično što je bilo civilnih žrtava tokom sukoba, ali smatram da je IDF učinio sve što je mogao” da iz izbjegne.

(Agencije)

Share This Article