Kurdske i iračke snage preuzele dva grada od ISIL-a

sanel
By sanel

Kurdske snage sigurnosti u subotu su ponovo zauzele grad Zumar i nekoliko obližnjih sela, na sjeveru Iraka, koji su se nalazili pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), saopćili su lokalni sigurnosni zvaničnici, prenosi Tanjug.

Kurdski borci u Iraku, Pešmerge, napredovali su rano u subotu ujutro iz pet pravaca, uz pomoć zračnih udara koalicionih snaga, na položaje ISIL-a, rekao je jedan kurdski obavještajni zvaničnik, prenosi Reuters.

Kurdske snage naišle su na žestok otpor, ali su ga naposlijetku savladale.

Iračke snage bezbjednosti zauzele su veći dio grada Jurf al-Sahar, u blizini Bagdada, nakon sukoba s pripadnicima ISIL-a, što je najznačajniji uspjeh u posljednjih nekoliko mjeseci u ovoj oblasti, saopćili su lokalni zvaničici.

Podignuta iračka zastava

“Uspjeli smo istjerati teroriste ISIL-a iz grada Jurf al-Sakar i sada smo podigli iračku zastavu iznad Vladinih institucija”, rekao je guverner provincije Sadik Madluol.

Puna kontrola grada mogla bi omogućiti iračkim vlastima da spriječe pripadnike ISIL-a da se približe Bagdadu i uspostave kontakte s uporištima u provinciji Anbar, kao i da se ubace u većinski šiitski jug zemlje.

Ofanziva ISIL-a, koji su u junu zauzeli velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka i susjedne Sirije, naišla je na žestoke kritike međunarodne zajednice.

Iračke oružane snage u borbama protiv ISIL-a prošle sedmice su oslobodile tri sela sjeveroistočno od Tikrita.

Vojska pokušava osigurati autoput koji spaja Bagdad i naftom bogati grad Beiji.

Na toj ruti leži i Tikrit, koji je jedan od strateških ciljeva iračke vojske.

Zauzimanje Tikrita neće biti lagan zdatak.

Početkom godine ISIL je uspio otjerati iračku vojsku u tom dijelu države, tako da Kirkuk sada brane samo Pešmerge, koje brane naftna polja u tom kraju.

Dug front kod Kirkuka

No, irački Kurdi nisu sigurni koliko će još moći odolijevati udarima ISIL-a, jer je linija fronta oko Kirkuka, grada na sjeveru Iraka, duga 64 kilometra.

Kurdske snage preuzele su položaje koje je iračka vojska u junu napustila pod naletima ISIL-a i od tada se vodi borba za tu teritoriju.

Zato je guverner Kirkuka Najmaldin Karim zatražio od koalicijskih snaga da pokrenu kontinuirane intenzivne zračne udare, jer tvrdi da se ISIL želi domoći naftnih polja.

Zračni udari koalicionih snaga, predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama, počeli su u augustu, kao podrška lokalnim snagama na terenu koje nastoje potisnuti borce ISIL-a.

AJ Balkans)

Share This Article